Kihívás teljesítve

2019.09.19. 16:43

Mindent megmutattak a mentősök

Tetris Challenge néven terjed a világban egy verseny a tűzoltók, a mentők és a rendőrök körében. A kihívás célja, hogy az életmentésben részt vevők megmutassák felszereléseiket, járműveiket.

Kiss Anna

A szegedi mentők is beszálltak a kéklámpások nemzetközi versenyébe, mely Tetris Challenge néven terjed. Fotó: OMSZ

Ha mindig is meg akarták tudni, mi van a forgalmi járőrkocsiban, akkor itt van – ezzel a mondattal posztolt szeptember elsején a Facebook oldalán a zürichi rendőrség egy fotót, amin két rendőr látható, ahogyan forgalmi kúpok, seprű, kézi fegyverek, bilincsek és több tucat más rendőri felszerelés között fekszenek, mellettük pedig az autójuk is látható. Több ezer lájkot kapott a bejegyzés, melynek fontos szegmense az eszközök elrendezése, ugyanis a közkedvelt Tetris nevű videójáték mintájára készítettek el, melyben a térbeli tudatosság kulcsfontosságú. Hamarosan más svájci sürgősségi ellátó szervezet, például a Suchis tűzoltóság is követte őket. A kezdeményezés Tetris Challenge néven vált ismertté a világban, a kihívás elterjedt Hollandiában, Ausztriában, Németországban és Magyarországon is.

Hazánkban a rendőrség lépett először

Magyarországon először a Készenléti Rendőrség készített fotót szeptember 9-én, a képen egy bevetési és dokumentációs feladatok ellátására alkalmas eszközökkel felszerelt járőrautó látható. A tűzoltók sem tétlenkedtek sokáig, hiszen szeptember 12-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is posztolt, a mezőkövesdi tűzoltók az Instagramon tárták a nagyérdemű elé, hogy pontosan milyen felszereléssel mentenek életeket. Mindent megmutattak. Jól látszik, egy egészséges versengés alakult ki a kéklámpások között, ugyanis az Országos Mentőszolgálatot is kihívták a versenyre. Az országban először a szegedi mentők reagáltak erre, akik szeptember 17-én mutatkoztak be.

Százezres elérés a szegedi mentők fotójával

– Az Országos Mentőszolgálat Szegedi Mentőállomásán néhány kolléga úgy döntött, hogy útjára indítja a kezdeményezést a mentők körében. „Nyolc órakor kezdődött a szolgálatunk, előtte egy órával bejöttünk, kipakoltuk a leg­gyakrabban használt eszközeinket, kiálltunk az autóval, ami szintén nyolc órától volt szolgálatban, majd lefotóztuk és közzétettük a Facebookon és az Instagramon. Több mint 100 ezer embert értünk el a bejegyzéssel, valamint négyezer reakciót kaptunk. Szeretnénk kicsit közelebb kerülni az emberekhez amennyire lehet, hiszen a bajban ránk tudnak támaszkodni, ehhez pedig ki kell építeni a bizalmat. Nyitottak vagyunk az ilyen jellegű pozitív üzenetű, poénos megjelenések felé. Bajtársias kapcsolatunk van a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársaival, de ugyanakkor egy egészséges versengés is van közöttünk – nyilatkozta lapunknak Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet kommunikációs munkatársa.

Az új eszközök, felszerelések is bemutatkoztak

Képükön hordágy és -szék, lapáthordágy, orvosi táskák – amik minden mentés során jelen vannak – láthatók, emellett az új monitor és lélegeztető­gép is ott van, amiket az országos eszközbeszerzés során vásároltak, valamint a tavaly érkezett új mentőautó, az oxigénpalack, a motoros váladékszívó, a vákuummatrac és a nínómaci is szemügyre vehető többek közt.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!