A szegényebb rétegnek nem volt elég pénze

2019.10.07. 11:42

Olyan drága volt a hús Szegeden, hogy nem ehette mindenki

Ha nincs otthon a macska, cincognak az egerek – tartja a mondás. Ebben az esetben is ez volt a helyzet.

Tóth Zoltán

Az 1910-es évek nagy problémái közé tartozott a mélyszegénységben élők nincstelensége, pénztelensége. A húsárak annyira elszálltak Szegeden, hogy a város kénytelen volt hatósági mészárszéket kinevezni. Ennek hatására megoldódni látszott a probléma, lassan a legolcsóbb húsbolt lett a legdrágább, mert mindenki más lejjebb vitte az árait. A problémával az 1913. október 14-i Délmagyarországban is foglalkoztunk.

Ahogy a hatóság levette a táblát, elkezdtek „cincogni az egerek”, vagyis öt év alatt ismét az egekbe emelték az árakat, így Szegedről megint csak ömleni kezdett a panaszáradat a városházára, mindhiába. Annyira elszálltak a húsboltosok, hogy többet kértek a portékáért, mint az előző hatósági mészárszék felállítása előtt. Mikor ez bekövetkezett, csak akkor lépett a közgyűlés, viszont az nagyot szólt.

A marhát, melyet a próbavágáson mértek, két óra alatt mérték ki, és összesen 60 korona hasznot hozott, erősen leszállított árak mellett. Egy gyönyörű összeg, ha azt vesszük, hogy ekkoriban egy Délmagyarország éves előfizetés került Szegeden 24 koronába. Ha két órai munka ennyit hozott, elképzelhetjük, mennyire megszedhették magukat azok a mészárszékek, melyek drágán adták a húst.

Bíróságon a hústéma

A mészáros mészárosnak volt a farkasa ez időben, ugyanis még az említett napon egy tárgyalást is tartottak a témában. Rózsa Izidor, akinek a boltja hatósági mészárszékké lett kinevezve, feljelentette egy versenytársát, Mellis Lajost, miszerint az a vágóhídon nem ellenőrizteti a húst, melyet feldolgoz, sőt, idegen helyről is származik az, így a kihágási bíróság foglalkozott az üggyel.

A Mellis Lajos tagadta a vádakat. Azt elismerte ugyan, hogy Sövényházáról ( ma Ópusztaszer) és Alsótanyáról ( Mórahalom- Domaszék) származnak, de azokat állatorvosok vizsgálták. A vádlott azt is megemlítette, hogy jártak nála ellenőrizni is, és akkor nem jegyezték meg neki, hogy nem találkoztak a pecséttel a húson. Új tanúk bejelentése miatt viszont a tárgyalást elnapolták.

Hatalmas figyelmet kaptak ezek az ügyek a múlt század elején, mivel hatalmas összegekről és megélhetésről is volt szó. A hús pedig,akkor is ugyanolyan nélkülözhetetlen része volt az emberek táplálkozásának, mint ma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!