#környezetvédelem

2019.09.13. 15:34

PET-palackkal küzdenek a vakondok ellen

Sajátos módszerrel küzdenek a vakondok ellen Pusztaszeren. A PET-palackból házilag készített forgó szinte hozzátartozik a faluképhez, olyan sok helyen látható. Nem véletlenül: a tapasztalatok szerint jobban beválik, mint bármilyen más módszer.

Munkatársunktól

A PET-palack újrahasznosításának csak a vakondok nem örülnek Pusztaszeren.

Fotó: FOTÓ: FRANK YVETTE

A vakond cuki – mondja ezt az, akinek nincs kertje. Akinek viszont van, szerencséje pedig nincs, valószínűleg inkább a bosszantó jelzőt használná. Ez az állatka ugyanis feltúrja a gyepet és kifordítja a földből az elültetett palántákat és ásás közben meglazítja a növények gyökereit, amelyek ezáltal tönkremehetnek. És bár sok haszna is van, mert megeszi a talajban élő és azt károsító pajorokat, csigákat, lótücsköket, drótférgeket, százlábúakat, ez sovány vigasz annak, aki fontosnak tartja, hogy pázsitja tökéletes látványt nyújtson.

Mivel a vakond védett állat, viszonylag szűkös azon lehetőségek száma, amelyekkel igyekezhetünk megszabadulni tőlük. Mérgek és füstölés helyett ma már elektromos vakondriasztót vagy petróleummal átitatott rongy elásását javasolja a szakirodalom. Pusztaszeren azonban egy ennél jóval egyszerűbb módszer terjedt el, és a tapasztalatok szerint be is válik. A településen járva feltűnhet, hogy rengeteg ház előtt és a kertekben is botokra húzott PET-palackok sorakoznak. Nos, ezek a helyi vakondriasztó berendezések, melyeket a legkevesebb kézügyességgel rendelkező háztulajdonos is pillanatok alatt el tud készíteni.

A PET-palack újrahasznosításának csak a vakondok nem örülnek Pusztaszeren.
Fotó: FOTÓ: FRANK YVETTE

– Egy felhevített vasdarabbal a palack alsó, vastag részébe lyukat fúrok. Három oldalán kis ajtókat vágok, kihajtom, és ahol látok vakondtúrást, oda egy leszúrt pálcára ezt ráhúzom – magyarázta az elkészítés menetét Virág Béla, akinek kertjében egymás mellett sorakoznak ezek a házilag készített riasztóberendezések. – Ha fúj a szél, megforgatja palackot, a zörgő hang pedig távol tartja a vakondot. Azt tapasztaltam, hogy sok más módszerrel ellentétben ez tényleg beválik – már ha fúj a szél. Korábban sok vakond volt a kertünkben, most már csak néha bújik elő egy-kettő szélcsendes időben.

Virág Béla elmesélte, próbálkozott már a földbe elásott sörösüveggel is, amely szintén szélben ad ki hangot, az azonban nem volt ennyire hatékony. – A PET-palackok forgása egyébként az emberi fülnek nem zavaró, a házban nem is halljuk. Elkészítése pár percig tartott, így azt gondolom, tökéletes berendezés, minden szempontból – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!