A gazdasági élet legjobbjait keressük, hat kategóriában

Lapunk kiadója, az elmúlt esztendőhöz hasonlóan, az idén is Presztízs Díjjal kívánja elismerni, megbecsülni és a nyilvánosság előtt bemutatni a gazdasági szféra legjobbjait, középpontba állítva a teljesítményt, s magát a kimagasló eredményt elérő alkotó embert. A most induló nemes versenyről Pap Klárával, a Délmagyarország Kiadó igazgatójával beszélgettünk.

Közel állnak hozzánk a Presztízs-díjasok – Pap Klára kiadóigazgató a Presztízs magazin tavaly őszi számát lapozgatja. Fotó: Miskolczi Róbert

– Egy évvel ezelőtt, hagyományteremtő szándékkel hirdette meg kiadónk a Délmagyarország Presztízs Díjat. Mi volt a kiadó elgondolása a díj alapításával?
– A Délmagyarországnak és a Délvilágnak hitvallása, hogy az olvasók maradéktalan kiszolgálása mellett a régió gazdasági felemelkedésében is illően kivegye a részét. Egyrészt azzal, hogy a kiadónk maga is tartósan sikeres szereplője a gazdasági életnek, másrészt hogy megkülönböztetett figyelmet szentel üzleti partnereinek. Üzleti filozófiánk benne van a lapcsoport szlogenjében, nevezetesen, hogy a mi sikerünk az üzleti partnerek sikere – és ez fordítva is igaz. Ezt szerettük volna demonstrálni a Presztízs Díjjal, látványosan, ünnepi formában is – üzleti szféráról lévén szó –, versenyszerűen. Egyébként számos elismerés, kitüntetés létezik a gazdaságban, de azok többnyire szűk szakmai körökben, ágazatokon belül jelentenek elismerést, s nem annyira a köz, az egész régió általános tiszteletén alapulnak, pláne nem ekkora médiafigyelem mellett. Alapítótársaink, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a KÉSZ Kft., az Allianz Hungária Biztosító Rt. és a Masterfoods Kft., maguk is nagyra becsült szereplői a gazdasági életnek.

– Ugyan a díj története még csak egy alkalomban mérhető, de eltelt egy esztendő. Van-e, lett-e presztízse a Délmagyarország Presztízs Díjnak?

– Határozott igen a válaszom, minden visszajelzés a Presztízs Díj presztízsét igazolja. A tavalyi Év vállalkozója, a Főszer Elektroprofil például már a díjátadás másnapján jelentkezett, hogy küldjük át a Presztízs Díj logóját, hogy mint védjegyet fel tudják tenni céges papírjaikra, reklámanyagaikra. Egyébként a díjazottak mindegyike használja kommunikációjában e rangos elismerést. A díj lényege éppen ez: nem pénzjutalommal jár, hanem presztízzsel. A díjazottak az emlékplakett mellett rendkívül értékes kommunikációs csomagot, lehetőséget, egész évre szóló sajtónyilvánosságot kapnak, elsősorban saját termékeinkben: a Délmagyarországban, a Délvilágban, a Presztízs üzleti magazinban és persze az on-line újságunkban. Egyébként más médiumok is figyelemmel kísérik a Presztízs Díjjal kapcsolatos eseményeket. A maga exkluzivitásával, egyediségével a szegedi társasági élet kimagasló eseménye volt az Oscar-díjak átadására emlékeztető díjátadó gálánk tavaly is, s biztos vagyok benne, hogy az lesz idén is. November 10-én, a sportcsarnokban.

– Hat kategóriában keresik a legjobbakat. Milyen szempontok szerint határozták meg ezek kritériumait, feltételeit?

– A kategóriákat is úgy határoztuk meg, hogy bármilyen méretű, típusú vállalkozás beleférjen. A foglalkoztatottak száma alapján tovább finomítottunk a kategorizáláson, a vállalkozások méretét tekintve az idén nem kettő, hanem három csoportot – kis- (1-5 fő), középvállalkozás (6-20 főig) és az év vállalkozója (20 fő fölött) – különböztetünk meg. Külön kategória továbbra is Az év üzletembere, amellyel a kimagasló, a vállalat sikerét meghatározó személyes teljesítményt akarjuk elismerni. Egy fejlett, modern gazdaság megkülönböztető jellemzője az innovációs képesség, a környezettudatos gondolkodás – e hitben hirdetjük meg a Presztízs Díj Üzleti innováció és Az év környezetvédelmi díja kategóriáját.

– Kik pályázzanak a Presztízs Díjra?

– Mind a hat kategóriában a versenyképes, fejlődő, mások számára is példát jelentő vállalkozások jelentkezésére számítunk. Azokra, akik már nemcsak „házon belül” jegyzik eredményeiket, hanem a nyilvánosság előtt is bátran vállalják sikereiket. Csak biztatni tudom a vállalkozókat: érdeklődjenek, nevezzenek, nyerjenek, legyenek büszkék teljesítményeikre! A pályázatok közül az egyetem gazdaságtudományi szakembereiből és a díj alapítóiból álló szakmai zsűri választja ki a legjobbakat.

Az üllési futballisták nem álltak le a téli szünet folyamán, a heti egy edzésük mindig megmaradt
Az őszi szezon vége óta is keményen készül a szezon második felére az Üllés: a megyekettes csapatnál nem volt pihenő, a megfelelő erőnlét megszerzését tartják kulcsfontosságúnak, a keretben viszont nem terveznek változtatni.
Mexikó visszatoloncolt kétezernél több hondurasi migránst
A szigorú intézkedések miatt mintegy 70 százalékkal csökkent az Egyesült Államok határára érkezett menedékkérők száma.
Kevesebben voltak kíváncsiak a Grammy-gálára idén
A sztárfellépőkkel tarkított műsort így is 18,7 millióan nézték végig.
Hamarosan a mozikba kerül Szabó István új filmje (videó)
Február 27-től vetítik az Oscar-díjas rendező Zárójelentés című alkotását.
Federer hét meccslabdáról fordított 38 évesen (videó)
A 20-szoros Grand Slam-bajnok svájci elképesztő feltámadást produkált.
Februárban már a megemelt bért kapják kézhez az egészségügyi dolgozók
Jövő héten már 14 százalékkal magasabb fizetést visznek haza a szegedi klinikák egészségügyi szakdolgozói. Idén fejlesztéseket is terveznek: például a nővérszállót újítanák fel.