Az év humánerőforrás díja: Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Rt.

A Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Rt. a humán erőforrás fejlesztéséért kapott Presztízs Díjat. Kiss Sándor vezérigazgató Szeged egyik legnagyobb foglalkoztatójaként elmondta: a munkaerő fejlesztése nem cél, hanem eszköz arra, hogy a cég megfeleljen a környezet kihívásainak.
Kiss Sándor vezérigazgató a Presztízs Díjjal Fotó: Gyenes Kálmán

Másfél ezer ember, 63 százalékban megváltozott munkaképességű dolgozó viszi haza a fizetését a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Rt.-től minden hónapban. A cég a becslések szerint Szeged harmadik legnagyobb foglalkoztatójának számít, ráadásul a „legnehezebb” terepen, a könnyűiparban ér el eredményeket, árbevétele évi 2 milliárd forint. Noha állami tulajdonú részvénytársaságról van szó, s a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása miatt célszervezetnek számít, ugyanúgy nyereséget várnak el tőle, és a világpiaci versenyben sem kérhet kedvezményeket. „Tisztán piaci szereplőként versenyhelyzetben kell működnünk” – értékelte a helyzetet Kiss Sándor vezérigazgató.

A humán erőforrás állandó fejlesztésének – ezt így mondja a szakzsargon – köszönhető, hogy a Szefóban olyan világmárkák készülnek felső divat kötöttáruban, mint a Paul&Shark, a Monte Rose, a Fila, valamint a Maria Valios. De ez fordítva is igaz: az elért eredmények arra kötelezik a cégvezetést, hogy folyamatosan továbbfejlessze az emberi erőforrást. Azért, hogy a Szefo Rt. a környezet kihívásainak megfelelhessen, piac- és versenyképességét pedig megőrizze. A humán erőforrás fejlesztése tehát nem cél, hanem eszköz – a továbblépés, az újabb eredmények elérésének eszköze.

A cég a tudást, illetve a tudás megszerzését, a képességek kifejlesztését, kiteljesedését, a dolgozók látens képességeinek felhasználását, hasznosítását támogatja. A vezérigazgató elmondta: még a megváltozott munkaképességűek esetében is azokat a készségeket fejlesztik, amelyekhez a dolgozóknak leginkább érzékük van. Nem véletlenül ért egy csoportjuk az elektromos kapcsolók összeszereléséhez, egy másik a kézi- és gépi szőnyegvarráshoz, ruházati hulladék feldolgozásához. Izgalmas probléma a lélek, az érzelmi stabilitás fejlesztése, ezért a munkát pszichiáter, szociális munkások segítik. Kiss Sándor szerint mindent meghatároz az a szemlélet, amely észreveszi az „akarást”: ha megvan az akarat, és egy-egy szervezeti egység közössége ismeri a célokat – minőség, új technológiák, módszerek átvétele, költségekkel való takarékoskodás –, az azok eléréséhez szükséges eszközöket, akkor a maximumot lehet kihozni a csapatból.

A cég ma a divatkötöttáru gyártásában a legkorszerűbb csúcstechnológiával bír, de hogy ezt működtesse, és a megrendelők által igényelt minőségű termékeket gyártsa, ahhoz folyamatos belső képzésre van szükség. Olyan új ismeretek megszerzésére, amelyek lehetővé teszik az újabb, magasabb színvonalú termékek gyártását. A Szefo Rt.-nél 37-en rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, hatan jelenleg is egyetemen vagy főiskolán tanulnak, cégen belül pedig szervezett oktatás keretében ismerkednek meg a dolgozók az új technológiákkal.

Franciaországban a karantén utáni rekordmagasságban az új fertőzöttek száma
Az elmúlt 24 órában a halálesetek száma 12-vel nőtt, és így elérte a 30 ezer 324-et.
Kilenc embert állítottak elő egy fővárosi verekedés után
A verekedésben két ember könnyebben megsérült.
Írdalá.hu: híres labdarúgók állhatnak a székelyek ügye mögé
Az elismert sportolók a nemzetközi kampányban hírét vihetik a petíciós kampánynak Európában.
Hétfőtől pályázhatnak a borászok a kárenyhítő támogatásra
Augusztus 10-től 1,8 milliárd forintra pályázhatnak a borászok, a minőségi borok marketingjére 4,8 milliárd forint jut.
Mesébe illő: látta már a kiszombori bagolyvár-tornyot.? – Fotó
Százötven éve dacol az idővel a bástyaszerű bagolyvár-torony.
Az autósok szerint döccenős a 43-as Makón
Panaszkodnak a makói autósok a 43-as főútvonal városi szakaszának minőségére.