Hallgassa élőben!

Az év kisvállalkozása: Úszótanoda Bt.

A lapunk kezdeményezésére alapított, s a gazdasági szférában elért sikert elismerő Délmagyarország Presztízs Díjat hat kategóriában osztottuk ki Csongrád megye vállalkozásai és üzletemberei között. díjazottakat A pénz beszél mellékletben sorban bemutatjuk olvasóinknak.
Savanya Norbert sikeres embernek tartja magát Fotó: Schmidt Andrea

Hat éve alapított úszótanodájával nyerte el a Presztízs Díjat Az év kisvállalkozása kategóriában a 28 éves Savanya Norbert, aki búvárúszóként kilenc alkalommal szerezte meg a világbajnoki, négyszer az Európa-bajnoki címet, magyar bajnokként pedig 67-szer állhatott a dobogó legfelső fokára. Az úszótanoda igazgatása mellett ügyvédjelöltként dolgozó vállalkozó sikeres embernek tartja magát.
Savanya Norbert még élsportolóként, 1997 őszén egy egyetemi órán döntötte el: vállalkozásba kezd.
Akkoriban a sportága nehéz helyzetben volt, támogatás hiányában szinte magukat versenyeztették, a szülei pedig nem tudták anyagilag segíteni. Így jött az úszótanoda ötlete – emlékszik vissza a vállalkozás megalapítására. Huszonegy évesen az egyetem mellett nagy kihívást jelentett egy cég elindítása. Az úszótanoda megalapítója ma úgy tekint vissza arra az időszakra, hogy igazából nem tudta, mibe vág bele, de a szülei támogatták az ötletet. Ugyanúgy hittek a vállalkozás sikerében, mint abban, hogy fiuk kiváló lehet a sportágában. És ez számára többet jelentett, mint az anyagi támogatás. Savanya Norbert úgy véli, a Délmagyarország Presztízs Díj egyrészt nekik, a szüleinek szól, másrészt az úszótanodában vele együtt dolgozó 14 munkatársának, s végül, de nem utolsósorban az általa kifejlesztett Savanya-módszernek.

Az első feladat a nebulók toborzása volt, így hát végigjárta Szeged és a megye óvodáit, ahol elmondta, mit szeretne elérni a tanodával. A vállalkozás elindításában nem jelentett előnyt számára, hogy élsportoló volt, bár Szegeden és a megyében is sokan ismerték. Ebben az esetben azonban nem sportról, hanem egészen másról volt szó: egy olyan szolgáltatásról, amelyben gyerekekkel kell felelősséggel foglalkozni. Olyan dolgokat kínált, amit az akkori konkurencia nem. Többet próbált nyújtani az adott piacon.

A tanodához köthető Sanyi alakja, aki a plakátokon, az iskolabuszokon is visszaköszön. Sanyi története négy évvel ezelőtt kezdődött, amikor Savanya Norbertet összehozta az élet egy grafikai stúdió vezetőjével, Weiser Istvánnal, akivel azóta már barátsággá vált a kapcsolat. Ők ketten a stúdió nagyon kreatív munkatársaival ötlötték ki Sanyit, aki ma már a Savanya úszótanoda összes buszán egy-egy történettel szerepel. Olyan dolgot kellett kitalálniuk, ami megérinti a gyerekeket, ami mókás. Mindez arra példa: a jó vállalkozás sikeréhez hozzátartozik az is, hogy kreatív csapat legyen az ember mögött.

Savanya Norbert 1997-ben az Egyesült Államokban, Stanfordban tanult és sportolt. Akkor látta az iskolabuszt, amiről tudta, itthon nem létezik hasonló szolgáltatás. Így bevezette ezt is az úszótanodában, kiszolgálva az elfoglalt szülőket. Kint látta a vízi aerobikot is, amit ugyancsak behozott Magyarországra, még ma is nagy sikere van.

A Presztízs Díj a Savanya-módszernek is szól, véli az úszótanoda megalapítója. A díjra beadott pályázathoz csatolták azt a húszoldalas módszertant, amely a mozgásukban korlátozott és az egészséges gyerekek úszásoktatását összefoglalja. Ez egy olyan szellemi termék, amelynek az lehetne a mottója, hogy a vízben minden gyerek egyenlő. Nem szabad, hogy bármelyik gyerek érezze a megkülönböztetést azért, mert mozgásában korlátozott. Ez a szemlélet az, amelyet Savanya Norbert az oktatóinak is átad.

A fiatal vállalkozó azonban nem elégedett meg az üzleti élettel. Szülei buzdították arra, hogy tanuljon, legyen tisztességes foglalkozása. Így ma már ügyvédjelöltként dolgozik. Felesége Bibarcz Tünde, kisfiuk Brúnó. Savanya sikeres embernek tartja magát. Úgy gondolja, a tartópillérek nemcsak ezt a díjat alapozták meg, hanem a jövőjét is.

hirdetés
A kényelmi élelmiszereké a jövő
Mága Zoltán újévi koncertjét vetíti Duna Televízió
Online közvetítéssel köszöntötte az új esztendőt hagyománnyá vált Budapesti Újévi Koncertjével Mága Zoltán 2021. január 1-jén.
Egyik szemünk sír, a másik meg nagyon csodálkozik
Megint szép és jó a most bemutatott új Galaxy S család, bár azt is átvették az iPhone-tól, amit nem kellett volna.
Paraúszóbázis válhat Vásárhelyből
A Hód Úszó SE tervei között szerepel, hogy felkarolja a vásárhelyi paraúszást.
Lemondott a holland kormány a családtámogatási botrány miatt
Több száz család került súlyos anyagi helyzetbe, miután a holland adóhatóság csalóként kezelte őket.
Hazard lett minden idők legjobb belga labdarúgója
Hazard mögött a második helyen Vincent Kompany, a 87-szeres válogatott védő végzett.
Harmadára csökkent tavaly a Horvátországba látogató magyarok száma
A vendégéjszakák száma az előző évihez képest 60 százalékkal 1,3 millióra mérséklődött a múlt évben.