Az év üzletembere: Oláh János

A Presztízs Díj év üzletembere kategória nyertese, dr. Oláh János a díjátadás óta eltelt napokban rengeteg gratulációt kapott telefonon, SMS-ben, e-mailen és személyesen is. A Hansa Kruger Rt. 50 éves elnök-vezérigazgatója annak idején még régi vágású kereskedőktől tanulta a szakmát. Vezércsillagai: a család, a hit és a munka szeretete.
Minden munkát szeretettel végzek, és bízom benne, hogy rajta lesz Isten áldása – vallja Oláh János. Fotó: Schmidt Andrea

A lapunk kezdeményezésére alapított, s a gazdasági szférában elért sikert elismerő Délmagyarország Presztízs Díjat hat kategóriában osztottuk ki Csongrád megye vállalkozásai és üzletemberei között. A díjazottakat A pénz beszél mellékletben sorban bemutatjuk olvasóinknak.

A munka szeretetét a református neveltetésű üzletember a szüleitől tanulta, még ma is meghatottan emlegeti édesanyja szavait: aki akar és szeret dolgozni, az tud is, s ha Isten áldása van a munkáján, akkor az meghozza gyümölcsét. A debreceni középiskolás évek után a pécsi egyetem közgazdasági karán tanult, ma is szeretettel említi Zinhuber Ferenc professzort, aki elindította a pályán, támogatta abban, hogy országos tanulmányi versenyeken vegyen részt. Annak idején első helyet nyert az OTDK-n, ennél csak az szerzett neki nagyobb örömet, amikor tanítványai – a Szegedi Tudományegyetemen oktat – szintén az első helyen végeztek ugyanezen a versenyen, 1997-ben.

Dr. Oláh János a Dunabank fiókvezetőjeként dolgozott négy évig, itt Debreczeny Pál volt a mentora, akinek nagyon sokat köszönhet, hiszen ő bátorította arra, hogy pályázza meg a Hansa vezetői posztját. A bankvilág után tehát a privát szférába került, s Oláh János úgy véli, a sors kegyeltje, mert olyan munkatársai voltak és vannak, akik ugyanúgy szeretnek dolgozni, mint ő.

S miért vállalta a bátor lépést, hogy vállalkozóként keresse kenyerét? Erre egyszerű a válasza: nem állt távol tőle a terület, s mindig is érdekelte, hogy pénzügyi ismereteit miként tudná a privát szférában alkalmazni. 1993-ban egymás után alakultak meg a zálogházak Magyarországon. Oláh János megjegyzi, a Presztízs Díj Simon Jánosnak és Pálvölgyi Imrének is szól – tőlük nagyon sokat tanult. Ez volt a pénzügyi szolgáltatások liberalizálásának éve, s lehetőség nyílt arra, hogy magánvállalkozások a bankok ügynökeként végezzenek záloghitelezési tevékenységet. Oláh János akkor már tapasztalta, hogy a hitelhez jutás a bankoknál nehézkes és hosszadalmas – bár akkoriban jóval könnyebb volt, mint manapság –, és az embereknek vannak olyan likviditási gondjaik, amelyek nem várhatnak. Úgy gondolta tehát, hogy a záloghitelezésre lenne igény, annál is inkább, mert a viszonylag nagy számú roma lakosság a bankoktól nem tudott hitelhez jutni.

Az első, Szegeden megnyílt zálogházuk mellett az országban még hatot nyitottak, s csatlakozott hozzájuk még három egység. Aztán elérte őket is a XX. század végének egyik legjellemzőbb gazdasági mozzanata: a vállalkozás-felvásárlás, a fúzió. Zálogházaik egy részét értékesítették, a cégnél maradt kollégákkal új szervezeti formában működő, másik hálózatot hoztak létre, amelyik csatlakozott ahhoz a holdinghoz, melyet a Hansa Kruger Rt. testesít meg.

Oláh János, ahogyan a legtöbb sikeres üzletember, több vállalkozásban érdekelt, feleségével, Szántó Máriával 14 évvel ezelőtt alapított egy kft.-t, amely ingatlanfejlesztéssel foglalkozik.

Társasházakat építenek, s Oláh János biztos abban, hogy a most épülő ház megérdemelne egy építőipari díjat. Feleségével három gyermeket nevelnek, Zsófia Budapesten művészettörténet–magyar szakon tanul, Annamária, a család „énekesmadara” 17 éves, idén végez a Deák gimnáziumban, a 12 éves János pedig igen tehetséges sakkozó.

Oláh János vásárol is: porcelánt, szőnyeget, festményt, bármit, ami megérinti. Fontos számára, hogy az alkotásban érezze az alkotó lelkét. Ajándékozni is szeret: néhány évvel ezelőtt egy roma barátjától vásárolt egy cimbalmot. Amikor a férfi meghalt, úgy gondolta, nem adja el a hangszert. Egyszer azonban találkozott Lukács Miklóssal, hallotta cimbalmon játszani, s már tudta: a hangszer nála lesz a legjobb kezekben.

Az év üzletemberének ars poeticája így fogalmazható meg: minden munkához szívesen kezd hozzá, szeretettel végzi, és bízik benne, hogy a munkán rajta lesz Isten áldása.

szponzorált tartalom
Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen
Hogyan válasszunk étkezőasztalt?
A jól átgondolt választás nemcsak praktikussági, hanem esztétikai szempontból is sokat dobhat a helyiségen.
Délutánra felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap
A szél viszont többfelé viharossá fokozódik.
Korábban nőket futtatott, most a város vezetőinek ad tanácsot
Ő olyanokkal – például stricikkel és bandatagokkal – is szót tud érteni, akik nem ülnének le a település képviselőivel.
Lengyelország is elutasítja a migránsok erőszakos befogadását
A lengyel elnök nem egyezik bele abba, hogy szabad embereket fogságban tartsanak.
Oszi lovai
Az „egy fenék, egy ló” – kombinációt javasolták neki.
22 fok lesz a maximum hőmérséklet