Az év üzleti innovációs díja: Metrimed kft.

A lapunk kezdeményezésére alapított, s a gazdasági szférában elért sikert elismerő Délmagyarország Presztízs Díjat hat kategóriában osztottuk ki Csongrád megye vállalkozásai és üzletemberei között.
Blaskovics Ferenc ügyvezető igazgató. Fotó: Schmidt Andrea

A díjazottakat A pénz beszél mellékletben sorban bemutatjuk olvasóinknak. Az üzleti innovációs kategóriában az elismerést a hódmezővásárhelyi Metrimed Orvosi Műszergyártó Kft. nyerte el. Blaskovics Ferenc ügyvezető igazgató a díjat értékelve úgy tartja, hogy munkájuk legnagyobb elismerése azok kézfogása, akik az általuk készített nagyízületi protéziseknek köszönhetik egészségüket.

A Délmagyarország Presztízs Díjat elnyerő Metrimed Orvosi Műszergyártó Kft. a vásárhelyi Metripond Mérleggyár leányvállalataként kezdte működését 1986-ban. Dr. Badó Zoltán szentesi főorvos ennek előtte kereste meg az innovációiról elhíresült Metripond vezetőit a mesterséges csípőízület gyártásának ötletével, mert annak idején importkorlátozás nehezítette ezek beszerzését. A fejlesztők és orvos szakértők átérezték a téma jelentőségét, s a széles körű összefogás végül sikerrel járt. Másfél év múlva Szentesen már be is ültették a hazai fémötvözetből előállított, szabadalommal védett csípőízületi protézist a békéscsabai Miklós Bálint szervezetébe.

A csabai nyomdász most is használja a ma is versenyképes termék első példányát.

A klinikai próbák sikerei után az új termék sorozatgyártására leányvállalat alakult, mely a növekvő igények kielégítéséhez a Székkutas és Vidéke Takarékszövetkezettől kapott anyagi segítséget. A leányvállalat kéttagú társasággá vált, s új telephelyen folytatta tevékenységét. A különleges, magas minőségű, megbízható termékeket a mérleggyárból átkerült legjobb szakemberek készítették. Kezdeti nehézséget csak az okozott, hogy a fejlesztéseket, a gyártást sem a megyei szervek, sem az Országos Társadalombiztosítási Igazgatóság nem támogatta. A rendszerváltás megszüntette a kedvezményeket, a mérleggyárat felszámolták, a takarékszövetkezetet a pénzintézeti törvény léptette ki. Azóta a cég a mindenkori ügyvezető családi vállalkozása.

A Metrimed működését folyamatos fejlesztés, bővülés jellemzi. Az első csípőprotézis-típust újabbak követték. Új csípő- és térdprotézisek, gerinc- és csontsebészeti implantátumok és más orvostechnikai termékek versenyezek ma a hazai piacon a legnagyobb angol, amerikai és német cégek áruival. A kíméletlen piaci verseny időszakában a hazai betegek több mint fele, háromezernél is többen gyógyulnak a Metrimed protéziseinek köszönhetően. A cég működését szabadalmak és szakmai sikerek kísérik. Az elérhető árú termékek minőségét a tízéves betegkövetés kiváló eredményei igazolják. Jelenleg több mint negyven munkatárs legjobb tudása szerint segíti e termékekkel a traumatológus és ortopéd orvosok munkáját a hazai klinikákon, kórházakban.

A széles körű információbázisra épülő, követő fejlesztések mellett alapvetően új fejlesztésű termékek is megjelennek. Az egyik legnagyobb siker, hogy kidolgozták a betegből vett „saját anyaggal” való protetizálást, mely a megkopott térdízületet pótolja. Az autokondrális graftvételező műszerkészletet az európai szaksajtó a toplista első helyezettjeként értékelte. A világszerte elterjedt új módszert a legújabb amerikai szakkönyvek is részletesen ismertetik. A protézisek és a szakszerű beépítést biztosító speciális klinikai műszerek a világ bármely részén eredményesen használhatók. Ezt bizonyítják a romániai, litvániai, oroszországi példák. A számottevő export a következő évek feladata lesz.

– Az igazi siker számunkra az, ha az emberi szervezetbe épített termékeink jól működnek. Nemcsak az orvosok, de a betegek is elégedettek velük – mondta Blaskovics Ferenc, aki hozzátette: a piaci igények világszerte növekednek, az életkor növekedésével ugyanis nő az ízületi betegségek valószínűsége, a mobilizáció fejlődésével gyakoribbak a baleseti sérülések, az orvosi ellátást egyre többen veszik igénybe. Az egészségügy ellátása jelentős iparággá vált.

– Úgy látom, hogy a megye mezőgazdasági és élelmiszer-ipari adottságai mellett egyre nagyobb jelentősége lesz a műszaki innovációnak, a magas szellemi tevékenységet reprezentáló, magas használati értékű termékek előállításának – mondta az ügyvezető igazgató. – Számunkra nincs szebb feladat, mint közvetlenül segíteni a szenvedőknek, legjobb tudásunkkal segíteni mindazokat, akiket a gyógyítás szent célja vezérel. Ez a mi küldetésünk. S miért jelentkeztünk a Presztízs Díjra? A megmérettetésen túl, úgy gondolom, itt volt az ideje, hogy megmutassuk magunkat Vásárhelynek és Csongrád megyének.

Blaskovics Ferenc: A megye mezőgazdasági és élelmiszer-ipari adottságai mellett egyre nagyobb jelentősége lesz a műszaki innovációnak
Fotó: Schmidt Andrea

Meghaladhatja a 40 ezret is a megbetegedések száma
Drákói intézkedésekkel kell korlátozniuk a kormányoknak a lakosság mozgását, ha meg akarják akadályozni a vírus terjedését – közölték hongkongi kutatók.
Újra használhatja kezét bionikus kesztyűben a művész
Több mint 20 év után így ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins.
Újra teknősökkel népesítenék be a Galápagos-szigeteket a kutatók
Kihalt galápagosi óriásteknős fajok rokonait keresi egy expedíció.
Teljesen kiégett egy autó Kecelen - fotók
Úgy tudjuk, a Fiat személyautó sofőrje még idejében ki tudott szállni a járműből, nem sérült meg a tűzeset során.
Újabb remek magyar borokat díjaztak
Megvannak Debrecen város borai. Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet.
Roberto Cicutto lesz a Velencei Biennálé új elnöke
A 72 éves filmproducer Paolo Barattát váltja.