Presztízse lett a Presztízs Díjnak

Ma jár le a Délmagyarország Presztízs Díj pályázatok beadásának határideje. Ezt követően a független szakemberekből, a Szegedi Tudományegyetem tanáraiból álló előzsűri mind a hat kategóriában kiválasztja a legjobb három pályázatot és javaslatot tesz az első helyezettre. A végső szót azonban a díj alapítóinak szakértői mondják ki. A díjátadó gálára egy hónap múlva, november 10-én kerül sor.
Szeri István. Fotó: Karnok Csaba

Noha mindössze egyesztendős múltra tekinthet vissza a lapjainkat kiadó Lapcom Kft., az Allianz Hungária Rt., a KÉSZ Kft., a Masterfoods Kft., valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) által alapított Presztízs Díj, máris mindenki a gazdasági élet Oscarjaként emlegeti. Presztízse lett a Presztízs Díjnak – jelentette ki Szeri István, a CSMKIK elnöke, amikor arról kérdeztük: miben látja a pályázat és a díj különös jelentőségét a helyi gazdaságban.

A kamara elnöke elmondta, egy évvel ezelőtt, amikor a díjat az „ötök” megalapították, az a cél vezérelte őket, hogy elismerjék a sikeres vállalkozásokat, vállalkozókat. Meglátása szerint a művészethez, az oktatáshoz, a tudományhoz, a sporthoz képest még mindig méltatlanul kevés kitüntetést, díjat kapnak a gazdasági élet szereplői.

– Annak örültem a legjobban – fogalmazott az elnök –, hogy ez egy helyi, Csongrád megyei díj, és aki megkapja, az a saját környezetében válhat ismertté és elismertté.

Szeri István külön is kiemelte: bárhol jár a világban, mindenütt adományoznak díjakat a gazdasági élet szereplőinek. Tudomása volt arról, hogy a Kisalföldet is kiadó Lapcom Kft. Győrben 2001 óta minden évben meghirdeti a Presztízs Díj pályázatot.

Hozzátette, a kamarát is hasonló szándékok vezérelték, amikor öt évvel ezelőtt először ítélték oda az első Csongrád megye gazdaságáért elismeréseket három kategóriában, és azóta minden évben jutalmazzák a legjobbakat. A CSMKIK azonban nem ír ki pályázatot, ajánlók teszik meg a jelöléseket, majd egy kuratórium dönt a díjazottak személyéről. Vitákat követően jutnak konszenzusra – akárcsak tavaly a Presztízs Díjak odaítélésénél.

Idén eggyel több kategóriában hirdették meg az alapítók a Presztízs Díjat: Az év vállalkozása és Az év kisvállalkozása közé Az év középvállalkozása elnevezésű kategória került, igazodva ahhoz, hogy Csongrád megye gazdaságának inkább a kis- és középvállalkozások a főszereplői. A pályázatok száma is napról napra emelkedik: Szeri István elmondta, míg 2004-ben 27-en, idén a múlt hét végéig már több mint negyvenen jelentkeztek, ami azt jelenti, jól sikerült a tavalyi pályázat és díjátadó gála, rangja lett az elismerésnek.

szponzorált tartalom
Új műsorral jelentkezik Várkonyi Andrea
Különleges leletre bukkantak Bajorországban
Egy középkori lovas katona érintetlen sírját tárták fel a régészek Nordendorfban.
Felfüggeszti a kínai állampolgárok beutazását Oroszország
Oroszországban jelenleg nem tartanak számon koronavírus által megfertőzött személyt.
Jött a jó idő, máris lopják a bicikliket Szegeden
Ne a biciklizáron spóroljunk!
Kivizsgálják a Liszt Ferencen órákat veszteglő légijárat ügyét
A Ryanair járata kedden mintegy hat órán át vesztegelt a repülőtéren.
Újabb nemzetközi elismerést kapott Debrecen
Első helyezett lett a Financial Times egyik kiadványának felmérésén.
Album mutatja be száz év erdélyi magyar képzőművészetét
A Romániában megjelent kiadvány több mint ötszáz oldalon foglalja össze az 1919-2018 közötti időszakban alkotó erdélyi magyar művészek munkáit.