Rekord is született a fesztiválon

2019.09.22. 07:57

Sokan keltek versenyre az Aranybogrács díjért Csongrádon – Fotók

Csaknem negyven bogrács, káposzták hagyományosan vagy kreatívan újragondolva és egy hetven kilós töltelék – nem maradtak éhes szájak a X. Szüreti Hétvégén, de a diétát jobb, ha mindenki elfelejtette.

Majzik Attila

Csongrád – Kiderült, bárhogy is készítik a káposztát, egy jó adag hús nem hiányozhat mellõle. Fotó: Majzik Attila

Ha van ideális káposztafőző idő, akkor most az volt a jubiláló főzőversenyen: kellemes késő őszi napsütés simogatta az arcokat és épp annyira fújt a szél, hogy az ember azt érezhette, most biztosan nem lesz füstszagú a bográcsok körül nézelődve. Persze szellő ide vagy oda, ez utóbbit nem lehetett megúszni, de a finom falatok és a jó hangulat mindenkit kárpótolt a „kifüstölésért”.

 

Az Aranybogrács díjért idén harminchatan szálltak versenybe, emellett pedig egy érdekes gasztronómiai rekordkísérlet is színesítette a tizedik Szüreti Hétvégét és Káposztafőző versenyt: Makainé Marica, Bojtor István és Bodor István, a „bugaci betyár” vezetésével hetven kilós töltelékkel „bélelt” töltött káposztát készítettek bográcsban. A „szörnyetegnek” csodájára jártak a helyiek, sokan kétkedve méregették a rekord-káposztát, ám a gasztro-kísérlet sikerrel járt. Időre elkészült az embernyi töltelékkel megpakolt káposzta, amit aztán nem is kíméltek a vendégek, rövidesen már csak hűlt helye maradt. Ez egyébként jellemző volt a szüreti hétvégre, itt biztosan nem maradt éhes száj, a káposztafőzők szívesen kínálgatták portékájukat és bizonygatták, az övék a legfinomabb.

Megpróbáltunk mi is utánajárni az igazán jó káposztás étel titkára, és ha titokra nem is de, érdekes receptekre bukkantunk. Ami a közös bennük, hogy egy jó magyaros ételbe kell hús, hús és még egy kis hús.

A finom illatok között lavírozva Szivák Tamás és barátai főzőhelyénél érdeklődtünk, hogy hogy áll a káposztájuk. – Már majdnem kész van, már kifőtt benne a fakanál. – mutat nevetve a bogrács közepébe vágott jókora fakanálra Tamás, a csapat névadója, főzőmestere és egyben szóvivője. – Másnapos rárántott káposztát készítünk, tettünk bele füstölt csülköt, füstölt oldalast, füstölt kolbászt meg disznócombot is. Kérnünk is kellett még káposztát, mert az eredeti négy kiló elveszett a hús között. – mutatta be remekművüket a csapat szakácsa.

A diétás ételek kedvelőinek nem tudunk jó hírrel szolgálni, valamivel arrébb húsos káposzta készült gazdagon a Sörimádók sátránál. És hogy mitől volt gazdag ez a káposzta? Kitalálhatták, nem a vegán hozzávalóktól. – Ebben a belsőségeken, körmön, a fülön meg a farkán kívül a disznó mindene benne van. Lényegében a káposztát a legvégén felöntjük egy jó bőrős malacpörkölttel. – beszélt a bográcsban rotyogó finomságról a Sörimádók fő fakanálforgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!