Hallgassa élőben!

Kárász utca

A Klauzál teret elhagyva sétáljunk végig a Kárász utcán, amely sohasem mutatja kétszer ugyanazt az arcát. A sétálóutca hangulata, atmoszférája, levegője mindig valami újdonsággal fűszeres. A 2000-es évek elején a Kárász utca a Klauzál térrel egységes díszburkolatot kapott, padjai mellett pálmafák, virágok teszik kellemessé a nézelődést.

Itt csak a késő éjszaka alvásra szánt óráiban csöndesül az élet. A teraszokon tavasztól késő őszig kinn állnak az asztalok: az ablakon át is kínált falatok illata meghozza a sétálók étvágyát.

A közeli cukrászdákból hozott fagylaltokkal kezünkben elnézegethetjük a divatüzletek, könyvesboltok, vagy a képcsarnok kirakatát.

A Kárász utcán szinte mindig szól a zene: vagy az üzletekből szűrődnek ki valamely futó sláger foszlányai, vagy a járdaszegély mellett muzsikáló utcai muzsikusok hangszerei szólalnak meg.

Sétálók – Schmidt Andrea felvétele

A Dugonics tér felé tartva, a Kárász utca jobb oldalán két műemlékházat is találunk. Az 5. számú, romantikus Eisenstädter-ház (1870-ből való, Hoffer Károly tervezte), erkélye gyönyörű öntöttvas munka, klasszicista kapualjába és udvarára is érdemes belépni a körbefutó öntöttvasrácsos függőfolyosót megnézni.

A Kárász utca karácsony előtt – Schmidt Andrea felvétele

Tervezőjét és építési évét tekintve is rokona az ugyancsak romantikus Várnay-ház (Kárász utca 9.), amelynek szép homlokzati díszei épségben vészelték át az idők viharait. 1873-tól egészen a közelmúltig nyomdagépek zakatoltak itt. Lépjünk be a gyönyörűen fölújított ház kapuján: Szeged első átriumos beépítésű, fedett belső udvarában járunk. Árkádok, intim belső terek, zegzugos, mégis könnyen áttekinthető folyosók, üzletek csillogó üvegportáljai, estig nyitva tartó cukrászda fogadnak bennünket.

A keresztező Kölcsey utcán túl Szeged egyik legszebb eklektikus lakóháza látható (15. szám). Herczel Fülöp szegedi orvos építtette. Ez a ház adott otthont a Bethlen Gábor Körnek, ahol többek között Móricz Zsigmond is előadást tartott 1940-ben. A Kölcsey utca 10. számú házban élt Móra Ferenc 1922 és 1932 között.

Felújított Kárász utcai házak – Schmidt Andrea felvétele

A szomszédos, modern stílusban épült ház földszintjének kirakatán a képzőművészetek kedvelői kukucskáljanak be: a Gulácsy-teremben festmények, grafikák, kisplasztikák, tűzzománcképek kaphatók.
A szemközti sarokházat is a magyar szecesszió kiemelkedő tehetsége, a tragikus sorsú Magyar Ede tervezte (legszebb szegedi alkotása, a Reök-palota néhány perc járóföldnyire van innen).

Régi képek a Kárász utcáról

A Kárász utca és a Dugonics tér keleti sarkán a húszas években még a Korzó kávéház vendégei kortyolgatták kávéjukat; később sokáig könyvesbolt volt a helyiségben, majd üzletek vették át a helyét. A hely nevezetessége, hogy József Attila is gyakran időzött itt szegedi hallgató korában. A kávéház egyébként az akkoriban a közelben lévő Délmagyarország egykori újságíróinak törzshelye is volt.
Az épület csempés, vaskorlátos, oszlopos lépcsőháza is megér némi szemlélődést. A ház saroktornyát díszbádogból formázott nőalakok tartják: nézzünk föl rájuk egy pillanatra.

A Kárász utca végén Kligl Sándor köszöntőszobrait helyezték el.

Nyugaton kelendő a makói betegágy
Bár a járvány miatt átmenetileg visszaestek a megrendelések, Nyugat-Európában egyértelmű siker a makói Duocor által forgalmazott, a debreceni egyetemmel közösen kifejlesztett úgynevezett forgózsámolyos betegágy.
Nem halálosabb, de fertőzőbb a brit variáns
Két egymástól független tanulmány is ezt állítja.
Szolgálaton kívüli olasz műkincsrendőrök találtak meg egy lopott római kori szobrot
Egy városi séta során fedezték fel az értékes műkincseket.
Online játékra hív a mohácsi múzeum a népviselet napja alkalmából
Népviseletek, népi motívumok modern ruházattal és kiegészítőkkel való kombinálására és a végeredmény dokumentálására, megosztására buzdítja az érdeklődőket a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum.
A járvány ellenére javultak a magyar gazdaság külső egyensúlyi mutatói 2020-ban
Koroknai Péter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője ismertette a jegybank legfrissebb Fizetési mérleg jelentését.
A korábbi NBA-sztár tulajdonos lett a Utah Jazzben
Wade 2019-es visszavonulásakor már jelezte, hogy tulajdonosként szeretne az NBA-ben maradni.