Rászorulókon segítenek

2019.10.04. 16:03

Szívüket főzik a lekvárba a bordányi asszonyok

Jenei György akkumulátor szaküzlete a bordányi Felszabadulás utcában évente több alkalommal szitkozódó, vagy türelmetlen autósok helyett vidám asszonyokkal, hölgyekkel, füsttel, majd a nap vége felé szilvalekvár illatával telik meg. A szakember felesége, az örökmozgó díszpolgár Jenei Györgyné Zsuzsa, a bordányi Karitász csoport alapítója.

Arany T. János

Bordány 2019.09.25. Karitász csoport lekvárt fõz szilva képen: Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Torok Janos

– Üllési vagyok, de 1971-ben elhozott ide az uram – kezd mesélni Zsuzsa, aki csak néhány percre tudja megszakítani a munkát, mert mindig van mit csinálni a szilvalekvárt főző asszonyok közt. Amikor arról kérdezzük, miért tartotta fontosnak, hogy 2009-ben megalakítsa a helyi Karitász csoportot elmeséli, hogy lelki gyakorlaton járt a boszniai Medjugorjéban, ahol az utolsó nap azt mondta nekik az atya, hogy mindenki menjen haza és a plébánián kérjen valamilyen feladatot.

– Korábban is sok lekvárt, befőttet főztem, így jött a lekvárfőzés, amit aztán feldíszítve a az adventi vásáron értékesítünk. A gazdák adják a szilvát, a falu lakói az üvegeket, a mások az azokra való tetőket. Szép összefogással működünk. Azt látom, hogy értelmes dolgokért szívesen összefog a közösség, és a segítségnyújtásnak is közösségteremtő ereje van – magyarázza.

Életéről, a bordányiak összetartozásáról és a szilva fárasztásáról is mesélt lapunknak. Mindent megtalál a szombati Délmagyarországban!

Fotó: Török János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!