Gasztronómia

2019.11.08. 18:14

Tízéves a Szatymazi Fakanál Klub, füstölt csülkös babgulyás készült a jubileumra

Tízéves születésnapját ünnepelte péntek délután a Szatymazi Fakanál Klub. A főzést szerető társaság kilenc fővel alakult meg 2009-ben Rácz László amatőr királyi szakács vezetésével.

Arany T. János

Tízéves a Szatymazi Fakanál Klub. Fotó: Kuklis István

– Én most hivatalosan nem főzök, mert betegállományban vagyok, csak itt pihenek a bogrács mellett, mert az orvosom a legutóbbi műtét óta ettől is eltiltott, ezért csak szakmai tanácsadóként vagyok itt – mondta péntek délután a szatymazi művelődési ház udvarán Rácz László, akinek vezetésével tíz évvel ezelőtt megalakult a Szatymazi Fakanál Klub. A klub Budapesten 2010-ben aranydiplomát kapott, Rácz Lászlót pedig a Mátyás Király Kerekasztal Lovagrend vette fel soraiba.

Tízéves jubileumát ünnepelte pénteken a művelődési házban Szatymazi Fakanál Klub. Fotó: Kuklis István

Rácz László 1944. június 26-án született Szatymazon. 2002-ben a hódmezővásárhelyi állattenyésztési napokon főzött először versenyen hivatalosan, amit azonnal meg is nyert, majd a rá következő néhány évben is sorra hozta el az aranyat, azelőtt csak falunapokon és lakodalomban főzött. Laci bácsiról jó néhányszor írtunk már lapunkban. Már kisgyerekként főzött iszapszagú halászlét a kifogott csíkhalakból.

– 2006 óta jártam Kiskunfélegyházára, ahol az Amatőr Királyi Szakács Klub tagja voltam, mire azt mondta a polgármester, minek járok én Félegyházára, csináljak itt egy klubot. Na, így alakultunk meg 2009-ben – mesélte az amatőr királyi szakács, aki hét éve rendszeresen süt-főz Böjte Csaba ferences rendi szerzetes erdélyi árváinak is. A klub a tíz év alatt 140 oklevél mellett számtalan díjat, elismerést hozott haza.

A klub szellemi atyja, Rácz Laci bácsi csak szakmai segítőként vett részt a főzésen, de azért néha megkavarta a babgulyást. Fotó: Kuklis István

A jubileum alkalmából füstölt csülkös babgulyás készült, amit azért csak megkavart néha a klub szellemi atyja, akitől a fiatalabbak, Lajkó Zoltán és Gyenes Krisztián veszik majd át a stafétát. Az ünnepi vacsora öt kiló csülök és két kiló bab felhasználásával készült el, húsz embernek is elég lett volna.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!