Hány kávé fogy el, mire felépül egy ház?

Minél több a kávéspohár, annál magasabbra nyúlnak a falak az építkezésen. Jobb, mintha a kétdekás üvegek szaporodnának.

Nap mint nap elmegyünk Szegeden a Petőfi sugárúti kerítés mellett, ami mögött soklakásos társasház épül, és mindig a kávéra gondolunk. Feldobja az álmos reggeleket. Követtünk már végig építkezést, ahol a szaporodó féldecis üvegek jelezték az idő múlását. Minél több volt a kerítés tetején az üveg, annál magasabb volt a ház. Itt kevésbé szomjas, inkább álmos emberek dolgozhatnak, ugyanis üveget nem láttunk – viszont a kerítés kezd kávéfallá alakulni.

Készül az építkezésen a szegedi pohárfal. Fotó: Farkas Judit

A műanyag poharakat gondos kezek elhelyezik a kerítés réseiben – és itt is azt tapasztaltuk, hogy minél több a kávéspohár, annál magasabbra nyúlnak a falak. A legtöbbje barna, így illik a kerítés színéhez. Csak azért nem lehet kiszámolni pontosan, mennyi kávé kell egy ekkora társasház felhúzásához, mert időnként a poharak eltűnnek, hogy aztán újra szaporodásnak induljon az állomány.

A kávé a munka sebességére és a reggeli kábaságra is jobb hatással van, mint a tömény. Meg az üvegeket is nehéz lenne a kerítés réseibe dugdosni: minden szempontból jobb ez így.

Az biztos, hogy egy forró fekete többet tesz hozzá a munkamorálhoz, mint egy üvegecske kevert – ha létezik az még egyáltalán. Mondják, hogy régen minden jobb volt, kivéve a kevertet, mert az régen is rossz volt. Az ember a kávétól nem szédül le az állványról – éppen azért isszuk, mert megszünteti a reggeli kábaságot. Meg az íze kedvéért, és a társaság miatt, ahogy telik a nap. A nap tehát telik, megy a munka, nyúlnak a falak és az árnyékok. A poharak meg szaporodnak, és talán egyszer valaki majd felírja az egyenletet, amivel ki lehet számolni, mennyi kávé fogy el egy ház felépítése alatt.

Hozzászólások