Irodalmi találkozó Zentán

Magamutogató valóság show-kon, és harsány vacsora csatákon edződött világunkban nem szokványos dolog, ha valaki verset, prózát olvas. Akkor néznek igazán furcsán az emberre, ha mindezt nem csak olvassa, hanem írja is az emberfia, lánya, akár amatőr szinten is - írja a delmagyar.hu tudósítója.

A Fullextra egy hat éve működő budapesti székhelyű internetes amatör irodalmi portál. Tagjai rendszeresen, havonta találkoznak Budapesten, vagy az ország más részein.

A múlt héten, első alkalommal a közösség életében, “átléptük ” azt a bizonyos országhatárt, és a Zentai székhelyű zEtna könyvkiadó, és irodalmi klub meghívására Zentára utaztunk egy hétvégi találkozóra.

Aki még nem vett részt ilyen jellegű találkozón annak nehéz leírni a hangulatot. Baráti közösség, akiket összetart az irodalom szeretete, valamiféle íráskényszer, hogy elmondjuk, leírjuk, elneséljük saját, vagy kitalált élményeinket, gondolatainkat. És persze hajt bennünket a kíváncsiság is, hogy mindezt meghallgassuk másoktól is.

A zentai találkozó különlegességét az adta, hogy habár korábban személyesen nem ismertük egymást, de vajdasági vendéklátóinkkal már az első pillanatban barátként üdvözöltük egymást, mintha évek óta együtt koptattuk volna a tollat, vagy a számítógép klaviatúráját.

Nagyon sok figyelmet, szeretetet kaptunk ezen a hétvégén, és megismrhettük a tőlünk alig 50 km-re élő “rokonaink” életét, gondolatait, költészetét. Jó volt magyarnak lenni a határ másik oldalán.

Ha vannak hídak más országokban élő magyarok között, annak egyik pillérje az irodalom volt ezen a két napon. De éppen úgy lehet a zene, képzőművészet, vagy bármi más is.

Mi most az irodalom hangján beszéltünk egymással, anyanyelvünkön. És tökéletesen megértettük egymást.

Jó lenne, ha a hiteltelenségbe gyűrt frázis-szólamok helyett mindenki ezt a nyelvet beszélné.

Dávid József (csitesz)