Hamarosan telelni mennek

2019.10.04. 13:35

Tüskés hátak mozgolódnak a városban

Kimozdultak a sünik, keresik az őszi avar alatt a táplálékot.

Tóth Zoltán

Süni az őszi avarban szegeden. Fotó: Tóth Zoltán

Tüskés gombócok lepték el a szegedi zöldövezeteket. Kimozdultak a sünik, keresik az őszi avar alatt a táplálékot. A képen szereplő kis sünit a Közép Fasoron fotóztuk, éppen egy rózsa tövénél kereste az aznapi betevőt. Az európai sün minimum 15, maximum 30 centisre nő meg, és a legnagyobb példányaik akár a 2000 grammot is elérheti. A hátukon körülbelül hétezer darab két- három centiméter hosszúságú hegyes tüske ágaskodik, így védik magukat a ragadozóktól.

Süni az őszi avarban szegeden. Fotó: Tóth Zoltán

A sün főleg rovarokkal, hernyókkal, földigilisztával és csigákkal táplálkozik. Fontos, hogy ha kölyök sünt találunk, és egyedül van, akkor se vegyük fel a földről, mert az anyja a közelben lehet. Mivel éjszaka aktív állat, ezért a városokban élő sünök fokozott veszélynek vannak kitéve. Sajnos az autókat nem mindig kerülik el, kimásznak az úttestre, és rengeteget ütnek el belőlük. Mivel velünk egy térben élnek, ha tehetjük, vigyázzunk rájuk, hiszen pótolhatatlan részei a parkok és a terek zöldövezeteinek, valamint kertjeinknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!