Helyi gazdaság

2009.07.28. 16:32

Létszámstopot rendelt el az államigazgatásban Bajnai

Egyelőre nem vesznek fel új munkatársakat a kormány illetve minisztériumok alá tartozó intézményekbe, sőt az esetlegesen megüresedő helyeket sem töltik be.

Létszámstopot hirdetett az államigazgatásban Bajnai Gordon miniszterelnök - jelentette be a keddi kormányszóvivői tájékoztatón a kormányszóvivő. Szollár Domokos azt mondta, hogy vannak kivételek - ilyen például a rendőrség és az uniós projektekkel foglalkozó intézmények.

A mostani kormányhatározat azt is megtiltja, hogy megbízási szerződésekkel kiszervezzék a minisztériumokból a munkát. Kérdésre válaszolva a kormányszóvivő elmondta: a létszámstop a számítások szerint 5 ezer munkahelyet érint, tehát ennyit nem fognak betölteni, ami körülbelül 1 milliárd forint megtakarítást jelenthet év végéig.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a válsággal kapcsolatban vannak pozitív jelek, így például az erősödő forint, és az is, hogy a külföldi hitelminősítők szerint egyre kevésbé kockázatos a magyar gazdaság. A "neheze azonban még hátravan", ezért spórolni kell, hiszen idén 6,7 százalékkal, azaz körülbelül 2500 milliárd forinttal csökken a gazdaság teljesítménye - tette hozzá.

Szollár Domokos emlékeztetett: a válságkezelő kormány magán kezdte a spórolást - 15 százalékkal csökkentették a miniszterek fizetését és Bajna Gordon kormányfő is 1 forintot kap havonta. Zárolták az állami tulajdonú cégek vezetőinek 2 millió forint feletti fizetését is, amely a krízisalapba kerül. Csökkentették ezeknél a cégeknél az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok létszámát is, amely 400 millió forintos megtakarítást jelent - tette hozzá.

Címkék#kormány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában