Helyi gazdaság

2010.01.11. 18:48

Szuperbruttó: Mi az? És jó lesz nekünk?

Sokan még ma sem értik, mit jelent a 2010-től érvényes szuperbruttósítás, és azt se tudják, csökken-e vagy emelkedik ezáltal a nettó fizetésük.

Fekete Klára

A 2010-től érvényes új adórendszer szuperbruttósítás néven vált ismertté. Azt jelenti, hogy ezentúl a munkaadó által fizetett járulékok után is adózni kell. Eddig tartott a rossz hír. A jó pedig az, hogy az adókulcsok csökkennek, az emberek többsége a kedvezőbb sávban adózhat, vagyis az átlagos keresetűeknek egy kevéssel több pénz marad majd meg havonta.

Egyértelmű, hogy nem a szuperbruttósítás, hanem az adósávok változása miatt nő a nettó kereset. Míg eddig évi bruttó 1,9 millió (havi bruttó 158 ezer) forint jövedelemig 18 százalék, 1,9 millió forint felett 36 százalék személyi jövedelemadót fizettünk, idén évi bruttó 5 millió (havi 416 ezer) forintig 17 százalékot, 5 millió forint felett pedig 32 százalékot adózunk majd. Elvben 10 emberből 9 jobban járhat.


Az emberek azonban joggal kérdezhetik meg, mi értelme van a szuperbruttónak, ha nem emiatt csökken az adó? A kormányzat hivatalos indoklása szerint azért vezették be az új rendszert, hogy az adózók lássák, mekkora adóterheket fizet ki utánuk a munkáltatójuk. Ha idén valaki megkapja a fizetési elszámolását, áttanulmányozhatja, milyen terhek rakódnak rá a fizetésére, mennyit vesz el az állam, és mennyi marad nála legvégül. Összeadhatja azt is, hogy a munkáltató befizetései, valamint a saját tb-járuléka mekkora összegre rúg. – Csak egy matematikai műveletről van szó – állítják adószakértők. Annyi történik, hogy a mostani bruttó bérünket 1,27-dal – 27 százalék ugyanis a munkáltató járulékterhe – felszorozzák a bérszámfejtők.

Táblázatunkból pontosan kiderül, hogy az alacsony keresetűek jövedelme alig emelkedik. Minél jobb valakinek a fizetése, annál több marad meg neki nettóban. A havi bruttó 1,5 millió forint feletti jövedelemmel rendelkezők azonban már buknak egy keveset: 420–3620 forint mínuszban lesznek 2010-ben havonta.

Kattintson ide és számolja ki, mennyivel jár jobban az adóváltozásokkal!

Címkék#adó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában