Helyi gazdaság

2010.05.18. 08:37

Az euró válsága Kínát is sújtja

Az európai hitelválság okozta károk Kínát is érintik, az euró süllyedő árfolyama csökkenti a kínai cégek versenyképességét Európában, legnagyobb piacukon, és bonyolít minden olyan kísérletet, amely arra irányul, hogy lazítsa a kínai jüan merev kötődését a dollárhoz - jelentette Hongkongból a The New York Times.

Az euró árfolyama gyengült a jüannal szemben az elmúlt hetekben és hétfőn 2002 óta a legmélyebb pontra süllyedt. Ezzel kapcsolatban Jao Csien (Yao Jian), a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője hétfői sajtóértekezletén rámutatott: "A jüan mintegy 14,5 százalékkal erősödött az euróval szemben az utóbbi négy hónapban, ez növeli a kínai exportőrök költségeit és negatívan fogja befolyásolni Kína európai országokba irányuló kivitelét."

Egyes közgazdászok szerint az euró válsága járulékosan is sújthatja a kínai kivitelt. A kínai exportőrök erőteljesen támaszkodnak a bankok hitelleveleire szállítmányaik finanszírozásában. Amikor 2009 elején a kínai export időlegesen visszaesett, annak nem az volt a fő oka, hogy az ipari országokban csökkent a kereslet a kínai áruk iránt - írta a NYT -, hanem az, hogy hirtelen megszűntek a kínai és külföldi bankok kereskedelem-finanszírozási műveletei. Ez a tevékenység ugyanis függ a bankok közötti napi kölcsönök árától. Amikor a bankok maguk is nehezebben jutnak pénzhez, a legelső kínálkozó elővigyázatossági művelet a kereskedelem-finanszírozási hitellevelek kibocsátásának csökkentése. Az euróövezet bankjainak a térség államadósság-problémáiból következő esetleges veszteségei már most drágítják a bankközi kölcsönöket. Tung Tao (Dong Tao), a Crédit Suisse fő ázsiai elemzője szerint a kereskedelem-finanszírozás hamarosan ismét súlyos problémává válhat, ha a napi kölcsönök kamata nem süllyed vissza a korábbi szintre.

Emellett az euró gyengülése maga is nehézségeket támaszt a kínai cégeknek. Az európai ügyfelek sorra megpróbálják lemondani korábbi rendeléseiket, mert az euró leértékelődése elviszi az egész hasznukat - közölték kínai források. Az európai importőrök arra hivatkoznak, hogy hazai fogyasztóikkal szemben az erős verseny körülményei között nem tudják az árfolyamváltozás arányában növelni az árakat.

A NYT értesülése szerint a kínai vezetés az elmúlt hónapban egyetértésre jutott arról, hogy lehetővé teszi a renminbi - a jüan - árfolyamának némi erősödését a dollárral szemben, amit az amerikai fél régóta sürget: így az amerikai áruk versenyképessége növekedne a kínai termékekkel szemben. Az euró árfolyamának erős csökkenése azonban a jelek szerint késlelteti e döntés végrehajtását, mivel amennyiben a renminbi most erősödne a dollárral szemben, az még jobban növelné a jüan értékét az euróval szemben, és még több problémát támasztana a kínai exportőrök számára az európai piacon.

A kínai pénz, a renminbi így mindmáig a dollárral együtt mozog az euróval szemben. A kínai kormány az elmúlt hetekben is erőteljesen beavatkozott a valutapiacokon, hogy fenntartsa a 2008 óta érvényesülő - 1 dollár=6,827 jüan - árfolyamot. Az, hogy az euró viszont gyengül a jüannal szemben, hátrányba hozza az amerikai cégeket. Ez nyilván téma lesz Gary Locke amerikai kereskedelmi miniszter jelenlegi kínai körútján. Locke hétfőn Hongkongban kijelentette, hogy Obama elnök célja megkétszerezni az amerikai exportot 2015-ig. A miniszter megjegyezte, hogy rövidtávú valutaingadozások nem térítenek el ettől a céltól.

Mindezen túl az euró gondjai mintegy keresztezték Kína abbeli törekvését, hogy csökkentse 2.400 milliárd dollárnyi devizatartalékának függését az amerikai dollártól. Nyugati közgazdászok szerint e tartalékok értéke több tízmilliárd dollárral csökkent az euró gyengülése nyomán, mivel Kína az utóbbi években az amerikai kincstári kötvények rovására növelte az európai államkötvények arányát tartalékaiban.

Címkék#euró
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában