Helyi gazdaság

2012.05.21. 22:22

Készpénzért veszik a lakásokat

Szeged - Nem mernek eladósodni az emberek, a devizahitel-kaland miatt a legkisebb kölcsöntől is idegenkednek. Készpénzt számolnak le az asztalra, amikor lakást vesznek.

Fekete Klára

Sokkal több a készpénzes vevő a szegedi lakáspiacon, mint a válság előtt, amikor jó üzletnek tűnt devizában eladósodni. Ennek az volt az oka, hogy a forinthitelek kamata jóval magasabb volt, mint a CHF-, jen- vagy euróalapú devizahiteleké. Mivel az emberek a válság miatt megégették a kezüket, átestek a ló túloldalára: nem vesznek fel kölcsönöket. Az általunk megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy ma többen szeretnének készpénzben fizetni, de azt is hozzáteszik: mi az a „több"? Hány embert jelent?

A Tisza-palota lakásaira is több készpénzes vevő jelentkezik. Fotó: Frank Yvette

A Tisza-palota lakásaira is több készpénzes vevő jelentkezik. Fotó: Frank Yvette

– Valóban több a készpénzes vevő, mindenki fél a hiteltől – mondta el [namelink name="Kis-Jakab Réka"], az Ingatlancafe vezetője. – Megjegyzem: alaptalanul, hiszen a forintalapú hitel eddig is biztonságos volt, most is az. Jelenleg azonban elsősorban azok vásárolnak, akik rendelkeznek a megfelelő pénzösszeggel, illetve jó áron keresnek befektetési célból ingatlant. Az új építésű lakások száma egyébként drasztikusan csökkent, és több az olyan ügyfél, aki cashben fizet, mint aki hitellel próbálkozik.

A pályázat

A GOP 2.1.1/M mikro- és kisvállalkozásoknak kiírt pályázat keretein belül akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is lehet nyerni ingatlanvásárlásra. Csak abban az esetben, ha a vállalkozás irodának keres ingatlant, és akként is kívánja hasznosítani.

– Mivel a hitelektől és a bankoktól a válság elvette az emberek kedvét, szinte csak készpénzes vevő van a piacon – fejtette ki a véleményét [namelink name="Bozsó Bence"], a LIMIT Ingatlaniroda Kft. ügyvezetője. – De nincsenek sokan. Úgy fogalmaznék, sok érdeklődő készpénzes, illetve a mostani érdeklődők „készpénzesebbek". Számuk sajnos meg sem közelíti a válság előtti vevők számát.

Gyorsabban épül-e fel egy társasház, ha a vevők kápé fizetnek? Bozsó Bencének kételyei vannak. – Abban a pillanatban, amikor valamilyen oknál fogva megakad a gépezet, az egész építkezés megfeneklik. A hitelből történő vásárlás talán jobban védi a vásárlók érdekeit, mert csak akkor folyósítják a kölcsönt, ha az építkezés folyamatosan halad előre.

Több a készpénzes vevő a Tisza-palota lakásainak értékesítését végző Reál Hungary Nyrt. munkatársa, [namelink name="Csikós Péter"] szerint is. – A jelenlegi nyomott árak már megmozgatják a befektetési céllal vásárló, hosszú távon gondolkodó vevők fantáziáját – mondta –, de ez nem azt jelenti, hogy tolonganának az új érdeklődők. Vannak, akik most készülnek megvásárolni a már régóta bérelt lakásaikat. Ami némi pezsgést még hozhat az értékesítésben, az az, hogy irodai célokra pályázatot lehet benyújtani, akár 10 százalék önerő is elegendő. Jelenleg is tárgyalunk olyan ügyfelekkel, akiknek a pályázata elbírálás alatt van.

Címkék#lakás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában