Helyi gazdaság

2013.03.10. 07:09

Emelkedett a BUX az elmúlt héten, áprilistól új papírokkal bővül

Emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a forgalom nőtt az előző héthez viszonyítva.

MTI

A BUX egy hét alatt 1,42 százalékkal, 267,79 ponttal emelkedett, 19 114,73 ponton zárt pénteken. A vezető részvények többsége erősödött, de a Magyar Telekom és az Egis veszteséggel zárta a hetet. A részvénypiac heti forgalma 42,91 milliárd forint volt, míg az előző héten 49,68 milliárd forint értékben születtek üzletek.

Gyengülő forinttal és csökkenő részvénypiaci árakkal indult az elmúlt hét hétfőn. A hét többi napján a részvénypiacot mérsékelt optimizmus jellemezte, míg a forint tovább gyengélkedett és a hét közepén az euróval szembeni árfolyama többször is átlépte rövid időre a 300 forintot.

A BÉT-en az OTP teljesítménye kiemelkedett a papírok közül, kedden 4700 forintnál erős technikai szintet tört át az árfolyama, majd ezután tovább erősödött és pénteken már 4900 forint fölött is kereskedtek vele.

A bank pénteken közölte, hogy várhatóan 120-121 forint osztalékot fizet részvényenként a tavalyi eredményéből, míg tavaly 100 forintot kaptak a részvénytulajdonosok. Ugyancsak pénteken tette közzé az OTP gyorsjelentését, amelyben az elemzői várakozásoknál alacsonyabb negyedik negyedéves profitról számolt be. A pénzintézet az év utolsó három hónapjában 26 milliárd forint forint adózott nyereséget ért el, míg a 2012-es év egészében 46 százalékkal 122,59 milliárd forintra nőtt a konszolidált eredménye, elsősorban az előző évinél alacsonyabb egyszeri tételek és a külföldi leányvállalatok magasabb nyereségessége miatt.

Az OTP árfolyama 2,58 százalékkal 4842 forintra nőtt az elmúlt héten.

A Mol részvények ára 2,87 százalékkal 17 745 forintra emelkedett.

A Magyar Telekom viszont gyengült, egy hét alatt 1,46 százalékkal, 405 forintra csökkent az árfolyama.

A Richter 0,29 százalékkal 34 700 forintra csökkent, míg a másik gyógyszeripari részvény, az Egis 2,09 százalékos gyengüléssel 18 750 forinton zárta a hetet.

A kis és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 0,04 százalékkal, 0,37 ponttal 1008,37 pontra csökkent.

Új papírokkal bővül a BUX index áprilisban

Három új papírral bővül áprilisban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX; az egy hónapja életbe lépett módosítással a tőzsde könnyített az indexbe kerülés feltételein.

Az index szokásos tavaszi felülvizsgálatának eredményeképpen bekerül a BUX-ba az ANY Biztonsági Nyomda, a Danubius és a Rába, míg a jelenlegi részvények közül kikerül az Est Media. Így az index áprilistól 13 részvénysorozatot tartalmaz majd a jelenlegi 11 helyett - közölte a tőzsde a honlapján.

A kis és közepes részvények indexében, a BUMIX-ban áprilistól új papírként szerepel majd a Danubius, és kikerül a KEG, így 12 lesz az indexben szereplő részvények száma.

Április 2-től a BUX a következő részvényeket tartalmazza: ANY Biztonsági Nyomda, Appeninn, CIG Pannónia, Danubius, Egis, FHB, Magyar Telekom, Mol, OTP, PannErgy, Rába, Richter, Synergon.

A BUMIX összetétele április 2-től: ANY Biztonsági Nyomda, Appeninn, CIG Pannónia, Danubius, Egis, Est Media, FHB, PannErgy, Phylaxia, Rába, Synergon, Zwack.

A tőzsde 2013. február 1-jei hatállyal módosította a BUX és a BUMIX indexek kézikönyvét. Ennek megfelelően az évente kétszeri - márciusi és szeptemberi - felülvizsgálatkor a BUX indexbe kerüléshez a korábbi hét helyett ezentúl csak öt feltételt vizsgál. Az öt kritériumból háromnak kell megfelelnie a részvénynek ahhoz, hogy az indexbe bekerüljön.

Módosult az árfolyamértéken vett forgalom kritériuma: az adott félévben minimum 5 milliárd forint forgalmat kell teljesítenie a papírnak, vagy a legforgalmasabb 15 papír között kell lennie. A kötésszámban mért forgalom feltétele úgy változott, hogy a vizsgált félévben minimum 5 ezer kötésnyi forgalmat szükséges elérni, vagy a legforgalmasabb 20 papír között kell lenni.

A feltételek között szerepel, hogy az utolsó félévben a forgalmas napok száma - vagyis amikor kötés született a papírra - elérje a maximális tőzsdenapok 95 százalékát. A saját vagyonnak a tőzsdére bevezetett részvények teljes saját vagyonának legalább 0,5 százalékát kell kitennie. A közkézhányaddal korrigált kapitalizációnak meg kell haladni az 5 milliárd forintot, vagy a bevezetett részvények egészének a fél százalékát. A forgási sebességre és az önkötésre vonatkozó kritériumokat eltörölte a tőzsde.

A BUMIX-ba kerüléshez mindössze két feltételt kell teljesíteni, ezek februártól szintén módosultak. A kis és közepes kapitalizációjú részvények indexébe akkor kerülhet be a papír, ha a vizsgált félévben minimum 1,25 milliárd forint forgalma volt, vagy a legforgalmasabb 15 papír között volt. Emellett az adott félévben minimum 1250 kötésnyi forgalmat szükséges teljesíteni, vagy a kötésszámban mért forgalom alapján a legforgalmasabb 20 papír között lenni.

Címkék#bux#tőzsde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában