Helyi gazdaság

2013.04.07. 08:54

Közel kétszáz pontot emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe (BUX) 198,81 ponttal emelkedett a héten. Az előző héthez képest 1,11 százalékkal növekedve 18 056,23 ponton zárt pénteken, a hét utolsó tőzsdenapján.

MTI

A BÉT részvénypiaci forgalma 48,66 milliárd forintot tett ki, ebből az OTP egymaga 31,36 milliárd forintos adásvételt mondhatott magáénak, ami a heti összforgalom csaknem kétharmada.

Kedden a nemzetközi piacokkal együtt mozgott a magyar tőzsde is, így pluszban zárt a BUX és a legtöbb nagy papír. A Mol mellett nagyot emelkedett a Magyar Telekom, mivel a cégnél közeleg az osztalékfizetés ideje.

Szerdán az előző napi emelkedés után a profitrealizálás mellett döntöttek a befektetők. A magyar részvényindex a fontosabb európai részvényindexeknél is nagyobbat esett a kereskedésben.

Csütörtökön a kereskedést egyértelműen a Magyar Nemzeti Bank által bejelentett növekedési hitelprogram mozgatta. Miután a részleteket jobban megismerte a piac, a pozitív elemek kerültek előtérbe, így a magyar tőzsde - az európai piacoktól elszakadva - pluszban zárt.

Pénteken is hatott még a jegybanki program, amely sokat emelt az OTP árfolyamán. A Mol drasztikusan csökkenő árfolyamára áttételesen ugyan, de a madárinfluenzától való félelem is hatott: ha valóban kitör a járvány, akkor visszaesik a turizmus, ami mérsékli az üzemanyag-felhasználást. A vezető részvények közül egyedül a Mol árfolyama csökkent.
Legjelentősebben a Richter emelkedett (3,42 százalék), majd a Magyar Telecom (3,15) és az Egis (2,5 százalék).

A Mol árfolyama 1,92 százalékkal esett, pénteken 16 375 forinton fejezte be a kereskedést.

A Magyar Telekom árfolyama 3,15 százalékot emelkedett, pénteken 426 forinton zárt.

Az Egis árfolyama 2,50 százalékkal, 450 forintot nőtt, 18 450 forinton zárt.

A másik gyógyszeripari papír, a Richter 3,42 százalékot, 1135 forintot emelkedett, 34 350 forinton fejezte be a heti kereskedést.

Az OTP-papírok ára 1,98 százalékkal, 85 forinttal erősödött, a bankpapír árfolyama a pénteki záráskor 4370 forint volt.

Címkék#bux#tőzsde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában