Helyi gazdaság

2014.10.03. 20:15

2016-ra tolódhat az első MNB-kamatemelés

Londoni közgazdászok 2014-re és 2015-re egyaránt 3 százalékos GDP-növekedést várnak Magyarországon.

A hazai és a külső inflációs környezet miatt nem kizárható, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016-ig vár a monetáris szigorítás elkezdésével - vélekedtek pénteki tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a magyar, a lengyel, a cseh és a román (CE4) makrokilátásokat vizsgáló helyzetértékelésükben megállapítják, hogy a csoport legutóbbi inflációs adatai alapján változatlanul nagyon gyenge a hazai keresletből eredő inflációs nyomás. A helyzetet ráadásul bonyolítja a világpiaci olajárak szeptemberben mért 9 százalékos esése.

A ház számításai szerint, ha az olajárak tartósan alacsonyan maradnak, és a CE4-valuták nem gyengülnek tovább, ez a tényező önmagában 0,4-0,8 százalékponttal csökkentheti a négy gazdaság inflációját a következő 12 hónapban.

Az alacsonyabb olajárak nem feltétlenül gyakorolnak erős hatást az inflációra, ha csupán rövid távú árfolyam-kiigazításról van szó. Ha azonban a nyersolaj világpiaci árfolyama tartósan a mélyben marad, az már valószínűleg az inflációs előrejelzések jelentős lefelé ható felülvizsgálatát eredményezheti, egyrészt mivel az alacsony olajárak azonnal megjelennek a szállítási költségekben, másrészt pedig - rendszerint egy év után - sokszor a hatósági energiadíjak csökkenéséhez is vezetnek - fejtegetik elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

Hozzáteszik, hogy a központi euróövezeti gazdaságok iparának költségérvényesítési kapacitásáról készült legfrissebb felmérések igen egyértelmű lefelé ható kockázatokat jeleznek az eurójegybank (EKB) inflációs előrejelzéseire. Ráadásul az EKB-nak továbbra sem sikerült meggyőzően eljuttatnia olyan üzenetet a piacnak, hogy tudatában van a jelentős deflációs kockázatnak és kész gyorsan nagyarányú likviditásinjekcióval fordítani a helyzeten.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint az valószínűtlen, hogy az MNB minderre további kamatcsökkentéssel reagálna, tekintettel arra, hogy a magyar gazdaságban a hazai keresletet már élénkíti a költségvetési és a monetáris politikában egyaránt érvényesülő jelentős ösztönzés. Ez teszi lehetővé, hogy a magyar gazdaság jelenlegi növekedési üteme jóval meghaladja a potenciális rátát, amely a ház becslése szerint 1,5 százalék körül van. A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai 2014-re és 2015-re egyaránt 3 százalékos GDP-növekedést várnak Magyarországon.

A cég elemzői közölték, hogy alapeseti előrejelzésük ebben a környezetben 0,90 százalékpontos MNB-kamatemelést valószínűsít 2015 végére, ám ha az infláció jelentősen tovább csökkenne, a ház szerint az lehetővé tehetné a magyar jegybank számára a kamatemelések halasztását 2016-ra.

Más nagy londoni házak sem várnak meredeken felfelé ívelő MNB-kamatpályát a következő két évre.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői legutóbbi prognózisukban azt valószínűsítették, hogy a magyarországi infláció a következő hónapokban gyorsulásnak indul ugyan, de a magyar gazdaságban meglévő jelentős kapacitásfelesleg miatt várhatóan nem lépi át az MNB 3 százalékos középtávú célját.

Emellett a magyar gazdaságra is a jelenleginél nehezebb idők várnak növekedési szempontból a következő negyedévekben, mindenekelőtt azért, mert a választások előtt fellazult költségvetési politika máris szigorodik, és ez visszahúzó erővel hat a növekedésre.

Ebben a környezetben - feltéve, hogy nem lesz jelentősebb további forintgyengülés - a Capital Economics jelenlegi várakozása az, hogy az MNB monetáris tanácsa a jövő év második felében hozzákezd ugyan a kamatemeléshez, de 2016 végéig is csak 3,00 százalékra emeli az alapkamatot a jelenlegi 2,10 százalékról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában