Helyi gazdaság

2015.05.25. 20:21

Hétköznapi gazdaság: használt holmik adómentesen

Dél-Alföld - Egyre többen értékesítik ingóságaikat, vagyontárgyaikat a világhálón, azonban ezzel kapcsolatosan adózási teendőik adódhatnak.

Munkatársunktól

Jó tudni, hogy aki saját, használt holmijait eladja, akár az interneten keresztül, akár egy bolhapiacon standot bérelve, és az ebből származó éves bevétele nem haladja meg a 600 ezer forintot, annak nem kell az adóhatósághoz (NAV) bejelentkeznie, nem kell ezt a pénzt bevallania. Ugyanis a háztartásban feleslegessé vált, eredetileg saját használatra vásárolt, készített vagy ajándékba kapott, örökölt vagyontárgyakról van szó.

Ilyenkor nem beszélhetünk gazdasági tevékenységről akkor se, ha rendszeres az értékesítés, például a szülők folyamatosan eladják a gyerekek kinőtt ruháit, cipőit. Ezeket a holmikat nem azért vették meg, hogy a későbbiekben értékesítsék.

Így aki például a korábban hobbiból, kedvtelésből vagy lakása díszítése miatt horgolt és hímzett terítőit akarja eladni, annak sem kell az említett értékhatárig adóznia. Viszont a kifejezetten eladás céljára készített termékek eladásakor más a helyzet, és más szabályok vonatkoznak a fémhulladékból származó bevételre is (részletek: http://nav.gov.hu/nav/ado/ afa080101_hatalyos).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában