Helyi gazdaság

2016.12.13. 13:30

Nem lelkesednek a taxisok az online pénztárgépért

Csongrád megye - Újabb szakmákra terjesztik ki a kötelező online pénztárgépet januártól, köztük a patyolatokra, az autójavítókra, a diszkósokra és a taxisokra. Az utóbbiak szerint túl nagy a hardver, és akár egy taxiórára telepített szoftverrel is megoldható lett volna a kérdés. Nyakunkon az új év, nem biztos, hogy mindenkinek megérkezik a határidőre a gép.

Kovács András

Mi mennyi?


A 120-140 ezer forintos pénztárgép árából lejön az 50 ezer forintos támogatás, de csak akkor, ha azt még ebben az évben aktiválják. A bő tízezer forintos beüzemelési költséget is elengedi a forgalmazók többsége, de karácsony előtt még a maradék is komoly kiadás.

– Budapesten még mintegy ötezer taxiba kellene beszerelni az online pénztárgépet január elsejéig, ami naponta 300-400 készüléket jelent – írta hétfőn a Világgazdaság az egyszer már elhalasztott bevezetési határidő kapcsán.


[namelink name="Metál Zoltán"], az Országos Taxis Szövetség elnöke a Délmagyarország kérdésére válaszolva elmondta, a regisztrációk alapján a taxisok legalább kétharmada már megrendelte a készüléket, így a forgalmazókon múlik, hogy a határidőre minden rendben legyen. – Úgy tűnik, a szervizek lesznek a szűk keresztmetszetek – véli az elnök.


– Túl nagy az online pénztárgép, vagyis a hardver – mondja [namelink name="Farkas András"], a szegedi Rádió Taxi Három társaságtól. Úgy gondolja, ezeket nem a taxikhoz fejlesztették, ezért túl méretesek. – Gép még nincs, csak ígéret, félek, hogy nem lesz meg időre, pedig már november végén leadtam a megrendelést az iPalm pénztárgépre – osztja meg velünk fenntartásait a Széchenyi téri taxisdroszton.


– 2016-ot írunk, a digitális világban élünk, ez hülyeség – mondja egy taxis, akivel a pénztárgép-forgalmazónál, a Kálvária sugárúti Szintézis Informatikai Zrt.-nél futunk össze. Részletezi is. Van egy kétévente hitelesített szuperokos taxiórája, erre kellene írni egy szoftvert, s az is elküldhetné online a nyugtát a NAV-nak.


– És akkor nem kellene hozzá egy plusz vonal, nem beszélve a karácsony előtti költségekről, amibe a gép kerül – fűzi hozzá. A németeknél ezt sikerült egy géppel megoldani, nálunk miért nem?

 

A kibővített kör

Újabb szakmacsoportokat fog rövidebb pórázra a NAV. Gépjárműjavítás és alkatrész-kiskereskedelem, plasztikai sebészet, diszkó, táncterem működtetése, ruhamosás, vegytisztítás, vasalás, masszázs, fogyasztószalon, fitnesz- és testépítő klub, taxizás és pénzváltás. Január elsejétől ezeknek a vállalkozásoknak kell online pénztárgéppel kiállított nyugtát adniuk.

– Csúcsra járunk, a múlt héten volt olyan nap, hogy 35 online megrendelést rögzítettünk – mondja a Szintézis két munkatársa, [namelink name="Kókai László"] és [namelink name="Katona Attila"]. A szervizt is üzemeltető társaság a CashCube gépben „utazik", és megelőlegezik az 50 ezer forintos támogatást a gépvásárlóknak.


– A taxisok nem boltosok, a kályhától kell elkezdeni a használat oktatását – mondják, s hozzáteszik, bár vannak még függő kérdések, aki december 7-éig megrendelte az online pénztárgépet, azoknak még idén „megszemélyesítik" és átadják.


– November 24-étől lehetett a regisztrációs kódokat megigényelni a NAV-tól, bízom abban, hogy ezen már minden kollégám túl van, és meg is rendelte a gépet valamelyik forgalmazónál – ad gyors szegedi helyzetértékelést [namelink name="Bobkó Attila"], a Rádió Taxi Három ügyvezetője. Ő is kevesli az év végéig hátralévő időt, és úgy véli, nem lesz minden taxisnak online pénztárgépe január elsejéig. – December 15-ére egy megbeszélést kezdeményeztünk a szaktárca illetékeseivel a szóba jöhető forgatókönyvről – mondja az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában