Megye szerte kamarai fórumokon ismertetik a 2020-as adóváltozásokat

2019.12.12. 08:06

Januártól jön a négygyermekes anyák adókedvezménye

Megszűnik év végén az EVA, januártól jön a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák kedvezménye. A 2020-as adóváltozásokról megye szerte előadás sorozatot tartanak a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. Az adótájékoztatók sorát szerdán, a szegedi rendezvény nyitotta, amin több mint 300 ember vett részt.

Jeszenszky Zoltán

Szabó Gábor, a NAV osztályvezetője. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

– Az egysze­rűsített vállalkozói adó, az EVA január 1-től megszűnik. A vállalkozóknak még ebben az évben át kell jelentkezniük más adónembe, például KATÁ-t vagy KIVÁ-t választhatnak – mondta lapunknak Szabó Gábor, az adóhivatal dél-alföldi tájékoztatási osztályának vezetője. A NAV ősszel 17 500 evást tartott nyilván.

Azok az édesanyák, akik négy vagy több gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Ez a kedvezmény csak a kereső tevékenységből származó jövedelmeknél vehető igénybe, osztalékból, ingatlan bérbeadásából vagy béren kívüli juttatásból nem vonható le. A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár. Az adómentesség megállapítását az anyáknak a munkáltató felé kell jelezniük. A becslések szerint a négygyermekes anyák kedvezménye 40 ezer nőt érinthet az országban.

Szabó Gábor, a NAV osztályvezetője. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

– A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében minden évben megtartjuk az ingyenes adótájékoztatót. Rendezvényeinken 5-600 ember vesz részt, rajtuk keresztül 5-6 ezer vállalkozáshoz jutnak el a legfrissebb információk – mondta Tráserné Oláh Zsuzsanna, a kamara titkára.

Az előadás-sorozat január 10-én Csongrádon, 15-én Makón, 16-án pedig Hódmezővásárhelyen folytatódik, s egy adótanácsadó kiadvány is készül, amit digitálisan küldenek el a könyvelőkhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában