Helyi gazdaság

2020.10.29. 16:47

A falusi turizmus is beleférhet akár majd az őstermelőségbe

Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája. A szabályozás legfőbb célja, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése mellett biztosítsa a 21. századi működési környezetet és a kedvező adózási feltételeket.

Kovács András

Gyuris Mihály is gondolkozik a váltáson. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

– Jelentős adókönnyítést, egyszerűbb működést, átláthatóbb adminisztrációt ígér a 290 ezer őstermelő és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó számára az Országgyűlés elé benyújtott törvényjavaslat – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára. Az elavulttá és bonyolulttá vált szabályozást felváltó új keretrendszerben három, egymástól jól elkülöníthető és a maguk számára leginkább megfelelő működési forma közül választhatnak a termelők.

Generációváltás

Maradhatnak őstermelők, alkothatnak őstermelői családi gazdaságot vagy családi mezőgazdasági társaságot. A működési formákhoz egyszerűbb és kedvezőbb adózási formák közül választhatnak. Cél a gazdaságok erősítése, a generációváltás támogatása és a termelők együttműködésének ösztönzése.

Az új működési modellek bevezetése mellett a törvényjavaslat elfogadása esetén az őstermelők választható tevékenységi köre bővül, a mező- és erdőgazdasághoz kapcsolódóan például falusi turizmust is kínálhatnak vagy mezőgazdasági szolgáltatást nyújthatnak. Így nem kell több vállalkozási formát működtetniük, amivel adóterheik is csökkenhetnek majd.

Átalányadózás

A legkisebb őstermelők továbbra is mentesülnek a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség alól, ennek értékhatára a jelenlegi 600 ezer forintos bevételi összegről az éves minimálbér felének megfelelőre nő, ami 2020-ban 966 ezer forintnak felel meg. Továbbra is megmaradna és az őstermelő magasabb bevételi értékhatárig választhatja majd az átalányadózást. Ez a jelenlegi 8 millió forintról 19 fölé emelkedhet.

Gyuris Mihály is gondolkozik a váltáson. FOTÓ: KARNOK CSABA

Az őstermelők családi gazdaságát legalább két, hozzátartozónak minősülő mezőgazdasági őstermelő létesítheti. Ebben a formában az átalányadózást legfeljebb a tagok számának és az éves minimálbér tízszeresének szorzatáig választhatják.

Megfontolandó

– Hallottam a változásról, a jövő héten jön a kertészklubba Papp Gergely, az agrárkamara szakmai igazgatóhelyettese, és ez ügyben konkrét tájékoztatást ad majd – mondta megkeresésünkre Gyuris Mihály. A Dél-alföldi Őszibarack-ter­mesztők Szövetségének elnöke hozzátette, 1993 óta vállalkozó megszakítás nélkül, de erősen gondolkozik azon, ha olyanok a feltételek, akkor átlép az új adózási rendszerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában