Nagylak

2020.10.14. 16:30

Több milliós pályázatból újították fel a községházát

Nyertes pályázatból építkeztek Nagylakon, a községházán sok minden megváltozott a tavalyi évben. Idén a festéssel befejeződött a megszépült házasságkötő terem rendbetétele is.

Tóth A. Péter

Kívül-belül megszépült a község egyik legfontosabb közösségi létesítménye. Fotók: Kolozsvári Rozália

Egy TOP-os pályázatnak kö­szönhetően varázsolták újjá a nagylaki községházát. A fejlesztés során a pályázati forrásból az épülethez tartozó szolgálati lakások felújítása is megtörtént, emellett önerőből végeztek többféle korszerűsítést az ingatlanon.

– 2016-ban indult ez a három polgármesteren átívelő pályázat, amelynek benyújtása és elnyerése Gyarmati András nevéhez fűződik. A kivitelezés Locskai Zoltán idejében valósult meg 2019-ben. Amikor engem megválasztottak, már megtörtént a műszaki átadás – mondta lapunknak Kolozsvári Rozália polgármester, és hozzátette, neki maradt a beszámolókhoz szükséges dokumentumok beszerzése, valamint a működéshez szükséges feladatok elvégzése.

Napelemek

A támogatási szerződés 2017 nyarán lépett hatályba, a teljes költség 39,35 millió forint volt. A tavalyi évben megvalósult a beruházás legnagyobb része, és megtörtént a műszaki átadás.

– A hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer átépítése és a napelemes rendszer kiépítése megtörtént. Akadálymentes mosdókat alakítottunk ki, és átépítésre került a korábbi mozgáskorlátozott-feljáró. Mindezeknek köszönhe­tően jelentősen csökkent az épület villamos energia és fű­tési költsége. Egyik legfontosabb intézményünk élettartama megnövekedett, és megfelel a XXI. század követelményeinek.

Önerőből is több feladatot végeztek el a nagylakiak. A szolgálati lakások hőszigetelése és a nyílászárók cseréje mellett saját forrást igényelt a csoportos mérőhely kialakítása, új kábelek és tartószerkezetek kiépítése és a villanyszerelési munkák elvégzése. Szintén önkormányzati forrásból végezték el a falak javítását és a helyiségek festését, mázolását.

Megszépült a díszterem

A nagylaki községháza díszterme teljes átalakításon esett át. A képviselő-testületi üléseknek, házasságkötéseknek, névadó ünnepségeknek és állampolgári esküknek helyet adó terem megvilágításának korszerűsítése 300 ezer forintba került.

 

– Elbontottuk a bejárat előtti, sötétbarna színű fából készült falat és a megkopott mennyezeti gerendasort, ennek köszönhetően tágasabb és világosabb lett a tér. A hiányos, elkorhadt parkettát laminált padlóval burkoltuk, új függönytartókat, függönyöket helyeztünk fel. Felajánlásból kaptunk egy gyönyörű pálmát, ami az impozáns terem dísze lett – sorolta az újdonságokat a polgármester. Kolozsvári Rozália megjegyezte, köszönik a támogatást az Európai Uniónak, a magyar államnak, és minden közreműködőnek, akik a megvalósulásban részt vállaltak.

Folytatják az építkezést

A Magyar Falu programban a benyújtott pályázatok között a községi temető rendezése szerepel még. Ha nyernek, ötmillióból nyolc parkolóhelyet és egy mozgáskorlátozott-parkolót fognak megépíteni a temetőnél.

– Pályáztunk és nyertünk a szociális célú tüzelőanyagra kiírt pályázaton és a településfásítási programon. Negyvenkét köbméter tűzifát tudunk így a rászorulók számára biztosítani, a fásítási programban pedig harminc darab fát ültetünk el a lakosság közreműködésével három helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában