többször is fertőtlenítik az automatákat

2020.12.03. 10:10

Csökkent az ATM-ek forgalma

A pandémia miatt csökkent az ATM-ek forgalma a készpénzkifizetési oldalon, miközben a bankkártyás vásárlások száma és értéke folyamatosan emelkedik. A pénzintézetek többször is fertőtlenítik naponta automatáikat.

K. A.

Járványban kisebb az automaták készpénzforgalma.

Fotó: Ádám János / Illusztráció

Az OTP Banknál az ATM-forgalom a növekvő befizetések miatt összességében emelke­dett a tavalyihoz képest, a pénzfelvétel azonban 5 százalékkal csökkent a bankautomatákból a pandémia kezdete óta.

Régi törekvésük, hogy az ügyfeleik készpénz helyett inkább kártyájukat, sőt mobiltelefonjukat használják fizetésre, és a vírushelyzet erre pozitívan hatott, felgyorsította azt.

Takarítás

A fiókokban elhelyezett bank­automaták felületének fertőtlenítését – billentyűzet, érintőfelület, nyomógombok kendős letörlése – a napi takarításon felül, folyamatosan végzik. A nem fióki, egyéb külső helyszíneken található ATM-ek esetében ritkábbak a takarítások, ugyanakkor szükség esetén plusztisztítást is végeznek.

Járványban kisebb az automaták készpénzforgalma.

A K&H Banknál a készpénzfelvétel az első hullám idején 10-15 százalékkal csökkent az előző esztendőhöz képest, azóta viszont megegyezik a tavalyi év azonos időszakáéval.

Ügyfeleik kevesebb alkalommal, de esetenként nagyobb értékkel, összesítve hasonló összeget vesznek ki, mint tavaly.

Online fizetés

A kártyás tranzakciók például szeptemberben értékben 22 százalékot, volumenben pedig 18 százalékot nőttek az előző év azonos időszakához képest. Az első hullám nagy lökést adott az online fizetés terjedésének, 34 százalékkal többször vásároltak így az ügyfelek.

A Takarékbank az ATM-ek forgalmában a havi normál szezonalitástól – bér- és nyugdíjfizetések után magasabb felvételek – a járvány második hulláma alatt lényegi eltérést nem tapasztalt. Az elsőben viszont

volt olyan hét is, amikor az átlagos forgalom 50 százaléka alatt is volt heti kifizetés,

míg az év második felében a rendes szezonalitás sem vitte ezt 60 százalék alá.

Szezonalitás

A pénztári forgalomban a kifizetések aránya októberben 3 százalékponttal csökkent, ami inkább az éves szezonalitás ha­­­tása. A Takarékbank ügyfélkörében a bankkártyás vásárlások folyamatosan emelkednek, mind számban, mind volumenben. Az egy tranzakcióhoz köthető átlagos kártyás fizetés 4-5 százalékkal emelkedett szeptemberhez képest.

Az Erste Banknál a veszélyhelyzet tavaszi kihirdetésekor jelentkező hirtelen megnövekedett készpénzigényt leszámítva visszaszorult az ATM-tranzakciók mennyisége és értéke is. A pandémiás időszak egyik hozadéka, hogy egyre többen választják a készpénz helyett az elektronikus fizetési megoldásokat, ezt a bank minden eszközzel támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában