Nem nőhet a törlesztőrészlet

2021.01.27. 11:58

A nehéz helyzetben lévőknek választható lehetőség a fizetési moratórium

A törlesztési moratórium alatt nem nő váratlanul az ügyfelek terhe, a halasztás időszakára eső kamatot nem csapják a tőketartozáshoz a bankok, az a futamidő megnyújtásával évente egyenlő részletekben fizetendő – szögezte le az MNB. A tiszta adósi besorolás nem csorbulhat csak azért, mert valaki él a moratóriummal.

K. A.

20201005 Szeged A fiatalokat támogatva turbózná fel a lakásépítést az MNB. Képen: épülő társasházak a Szent György téren. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A törlesztési moratórium igénybevételéről készült egy statisztika.

– A rosszabb anyagi helyzetű, sérülékenyebb lakossági ügyfelek másokhoz képest nagyobb arányban vették, veszik igénybe a 2021 június végéig meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumot

– hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy lakossági felmérés, illetve a banki adóslista és a NAV adatai alapján.

A lakáshitelesek nem lehetnek rosszabb adósok a moratórium miatt. Illusztráció: Karnok Csaba

A statisztika szerint a moratóriumot igénybe vevők közül magasabb az alacsonyabb iskolai végzettségűek, a kisebb településen élők, az álláskeresők vagy a részmunkaidősök aránya azokhoz képest, akik nem veszik igénybe a fizetési halasztást. A moratóriummal élő háztartások jellemzően alacsonyabb jövedelműek, illetve az átlagoshoz képest csak kisebb megtakarítással rendelkeznek.

Egyenlő részletek

A vállalkozások esetében a kisebb cégek, például a mikrovállalkozások nagyobb arányban veszik igénybe a moratóriumot, mint a többi vállalkozás. Emellett a forinthitelesekhez képest jóval több devizahiteles cég élt a fizetési felfüggesztés lehetőségével, köztük természetesen leginkább a járvány miatt sérülékeny ágazatokban működők.

– A moratórium lejárta után az ügyfél törlesztőrészlete ugyanannyi lesz, mint amennyi a fizetési stop nélkül lett volna annak lejáratát követően, egyedül a változó kamatozású hitelek törlesztője módosulhat, ez azonban a moratóriumtól teljesen független. A halasztás időszakára eső felhalmozódott kamatot a bankoknak tilos a tőketartozáshoz csapni, ez a futamidő arányos meghosszabbításával, havonta egyenlő részletekben fizethető meg

– hangsúlyozta az MNB.

Tiszta adós

A fizetési stop igénybevétele vagy a folyamatos törlesztés nem egyszeri, visszavonhatatlan döntés. Akinek élethelyzete kedvezőbbre fordul, bármikor lehetősége van a törlesztés folytatására, váratlan negatív hatás esetében pedig a moratóriumba való belépésre.

– Az ügyfelek sem a jelenlegi, sem a jövőbeni hiteleiknél nem veszítik el úgynevezett tiszta adósi besorolásukat a bankoknál pusztán azért, mert a törlesztési moratóriumot választották

– írta a pénzintézeteknek küldött körlevelében az MNB. A jegybank hozzátette, a fizetési stop segítő eszköz, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">sokaknak mentőöv, másoknak pedig anyagi helyzetüktől függő választási lehetőség.

Tartalékolás és a moratórium

A 9 hónapon túl is a moratóriumban lévők hitelét nem kell automatikusan átstrukturáltnak minősíteni, ha az ügyfélnek nincsenek és várhatóan nem is lesznek pénzügyi nehézségei. Ennek igazolására elég például az, ha jövedelmük nem csökken jelentősen, vagy ha rendszeresen fizetik a minimum vállalt összeget, illetve az is elég, ha kellő megtakarításuk van.

– Ez a „direktíva” a pénzintézeteknek szól, vagyis nem módosítja az ügyfél törlesztését vagy a hitelszerződés egyéb feltételeit, nem járhat az adós számára hátrányos következménnyel

– figyelmeztetett az MNB. A bankoknak viszont többlettartalékolási kötelezettséggel jár, hogy fel tudjanak készülni, ha a moratórium után az ügyfelek egy része nem tudna törleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában