Felkészült a magyar építőipar az otthonteremtési programra

2021.01.21. 11:29

Otthonteremtés: Lendületbe jöhet az ágazat

A járványhelyzet ellenére is 600-nál több építőipari vállalkozás jött létre tavaly, hiszen egyre növekszik a kereslet a cégek iránt a kormány otthon­teremtési programja miatt.

Kiss Anna

Mura-Mészáros Zsolt: Az otthonfelújítási támogatás a gazdaság fehérítését eredményezheti. Fotó: Kuklis István

Az otthonteremtés és az ezt támogató kormányzati források miatt megnövekedett keresletről, tapasztalatokról Mura-Mészáros Zsoltot, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Osztályjánák elnökét kérdeztük.

– Jelenleg 4136 építőipari vállalkozás működik a kamarai nyilvántartás szerint a me­­gyében. 2020-ban 637 építőipari vállalkozás jött létre. Azt látni, hogy a vállalkozások felkészültek az otthonteremtési támogatások miatt megnövekedett keresletre, az építőipar az elmúlt időszakban nagy lendületet vett. Azonban a tartós növekedést akadályozza az ágazatban tapasztalható súlyos munkaerő- és szakemberhiány. Ez erőteljesen megnehezíti a rendelésállomány teljesítését.

– Ahhoz, hogy jó alapokra épüljenek az ingatlanok, jól képzett munkavállalókra van szükség. Mi a tapasztalat, a fiatalok körében ma mennyire népszerű az építőipar?

– Közismert, hogy a szakképzés kibocsátása nincs össz­­­­hangban a munkaerőpia­ci igényekkel. A 2018/2019-es tanévben nappali tagozaton 15 magasépítő technikus, 16 festő, mázoló, tapétázó, 10 kőműves és 3 ács végzett. Mindez me­­gyei adat. Ez a disszonancia indította el a szakképzés átalakítását 2019-ben. Így már a 2020/2021-es tanévben a munkaerőpiac igényeit figyelembe véve, megújuló tartalommal in­­dult a fiatalok oktatása. A felmenő rendszer várhatóan 3-5 év múlva kedvezőbb helyzetet eredményezhet.

Mura-Mészáros Zsolt: Az otthonfelújítási támogatás a gazdaság fehérítését eredményezheti.
Fotó: Kuklis István

– És mi a helyzet a szakemberhiánnyal?

– A béremelések következtében elkezdtek hazajönni a külföldön dolgozó magyar szakemberek, de változatlanul jelentős az ingázó szakmunkások száma. A béremelésen kívül a szakemberek visszavándorlásának másik ösztönzője lehet a munkakörülmények javítása. A járványhelyzet miatt azonban csökkent a munkaellátottság, így 2020-ban az építőiparban a munkanélküliek száma nőtt, eközben a be­­töltetlen álláshelyek száma csökkent. A humán kapacitás véges, az építési folyamatokat támogató technológiai fejlesztések, beruházások végrehajtása nélkülözhetetlen. Ezért az Építő5 programban idén is támogatást kapnak az építőipari kis- és középvállalkozások a technológiai fejlesztéseikhez és gépbeszerzéseikhez, de éppen a kapacitáshiány csökkentésének érdekében ki­emelten kezelik a képzések, továbbképzések támogatását.

– A világjárvány mennyire akadályozza az építkezéseket, felújításokat?

– A járványhelyzet komoly hatással van az építőipar rendelésállományára, ami 2020. július végén több mint 20 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Azonban az új otthonteremtés és felújítási intézkedéscsomag várhatóan újra felélénkíti a lakásépítési és -felújítási piacot. Mindenképpen pozitív hatásai lesznek a január 1-től bevezetett, az új építésű la­kásokra vonatkozó 5 százalékos áfának és az otthonfelújítási tá­­mogatásnak. Fontos azonban, hogy az utóbbi esetében a megrendelt munkákról írásos szerződést és teljes műszaki mellékletet kell csatolni, ez pedig a gazdaság fehérítését eredményezi, kevesebb átverést tapasztalhatnak majd a megrendelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában