Milliós a szám

2021.01.27. 13:49

Rengeteg éves matrica jár le január 31-én

Az éves országos és megyei autópálya-matricák több mint 65 százalékát hétfőig még nem vásárolták meg a közlekedők.

Munkatársunktól

Gyõr, 2018. január 2. Egy autós e-matricát vásárol okostelefonnal az M85-ös gyorsforgalmi út Gyõrhöz közeli szakaszán 2018. január 2-án. Január elsejétõl díjkötelessé vált az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülõjének második szakasza. Szintén ettõl az évtõl érvényes, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedõ autósok a fizetõs hálózatra lépéstõl számítva hatvan percig megvásárolhatják az e-matricákat, az idõkorlátot túllépve pótdíjat kell fizetniük. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

– A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szerint több mint 2,6 millió darab 2020-ra megváltott éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le január 31-én éjfélkor. Azt követően az említett e-matricák nem használhatóak a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon.

Az éves országos és megyei autópálya-matricák több mint 65 százalékát hétfőig még nem vásárolták meg a közlekedők, ez mintegy 1,7 millió darab ilyen típusú vignettát jelent. Akik használják a díjköteles hálózatot, már csak néhány napjuk van arra, hogy megvegyék az úthasználati jogosultságukat.

Az idei évre hétfőig több mint 915 ezer darab éves országos és megyei e-matrica fogyott, ezek közül valamivel több, mint 243 ezer éves országos és bő 672 ezer megyei matrica.

Január 31-e az úthasználati díj fizetéséhez kapcsolódó – például nagycsaládos – kedvezmények megújítása szempontjából is fontos határ­idő. Az autópálya-matricák beszerzéséhez a NÚSZ a saját, mobiltelefonra is optimalizált ematrica.nemzetiutdij.hu oldalát ajánlja, ahol kényelmi díj nélkül intézhető a vásárlás, és az azt igazoló bizonylatot, nyugtázó értesítést sem kell megőrizni az érvényesség lejárta után két évig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában