Épül a Science Park és új termelőüzem is létesül

2021.01.15. 08:47

Négysávos lesz a Szeged és Debrecen közti útvonal

Folyamatban van a Szegedet Debrecennel összekötő 47-es főút kétszer kétsávossá bővítésének előkészítése. Tavasszal átadják az uszodát, ősszel pedig a kézilabda-arénát. Készül a Pick új gyára, és hamarosan indul a Science Park kivitelezése is.

Kiss Anna

Szeged – 2021.01.13. Milyen fejlesztéseket tartogat a Modern Városok Program idénre? Képen: Épül az új kézilabdacsarnok a Felső Tisza-parton. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Szeged fejlődik. Megfelelő ütemben haladnak a Modern Városok programnak köszönhető fejlesztések a megyei jogú városokban. A program összességében több mint 4000 milliárd forint fejlesztést tartalmaz a megyei jogú városok fejlesztésére – közölte a napokban a Miniszterelnökség.

Sportlétesítmények

A programmal megyeszékhelyünk is jelentősen gyarapodik. Ennek egyik eleme az Etelka soron épülő 13,5 ezer négyzetméteres fedett uszoda, amit 16 milliárd forintnyi kormányzati pénzből hoznak létre, és amit idén tavasszal már birtokba is vehetnek a szegediek.

Bartók Csaba: A tervek szerint ősszel már az új arénában zajlanak a kézilabda-mérkőzések. Fotó: Karnok Csaba

Az uszoda szomszédságában, a Felső-­Tisza-parton már javában épül a kézilabdacsarnok is, ami 8300 személy befogadására lesz alkalmas. A 35,8 milliárd forintos projekt a 2022-es férfikézilabda-Európa-bajnokság helyszínéül is szolgáló arénát, a kétpályás edzőcsarnokot, valamint az akadémiai, kollégiumi részleget is magába foglalja. A tervek szerint őszre készül el.

Bartók Csaba, a Modern Városok program helyi koordinátora lapunknak elmondta, mindkét beruházás hiánypótló, ráadásul nemzetközi szintű sportlétesítményeket kap így Szeged.

–Talán az egyetlen olyan megyei jogú város voltunk, ahol nem volt fedett uszoda. Érthetetlen, hogy az elmúlt 30 évben nem pótolták ezt a hiányt, ami a vizes sportok visszafejlődését okozta a városban.

Azt gondolom, hogy ezzel az egy uszodával nem oldódik meg teljesen a probléma, hiszen több ilyen létesítményt is elbírna a város

– magyarázta.

Beszélt arról is, hogy a MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapat az elmúlt 25 évben letette a névjegyét nemzetközi színtéren.

Több évtized után most méltó otthont kapnak a játékosok, valamint a szegediek is 21. századi körülmények között szurkolhatnak

– tette hozzá.

Bartók Csaba rámutatott, a programban 2,1 milliárdos kormányzati támogatás érkezett atlétikai fejlesztésre, ebből az összegből teljesen megújult 2020 végére a SZVSE-pálya. Hozzátette, hamarosan elkezdődik a Szegedi Tudományegyetem területén, a Hattyas soron is egy korszerű atlétikai pálya kialakítása.

Gazdaság és kutatás Szeged számára

De nemcsak sportlétesítményeket tartogat Szeged számára a program, hanem a gazdaságfejlesztést is szolgálja.

A kormány vállalta az új Pick termelőüzem előkészítő, közművesítési munkálatait, amik még idén befejeződnek, így megkezdheti az építkezést a cég a Budapesti úton. Továbbá az ELI lézeres kutatóközpont mellett megépül a Science Park, ami kitörési pontot jelent Szeged számára a technológia és a kutatás tekintetében

– számolt be a részletekről. Megtudtuk, már a közeljövőben elkezdődik a komplexum építése.

Négy sávon Debrecenig

Az útfejlesztések sem maradnak ki a sorból, ugyanis a programban teszik négysávossá a Szeged és Debrecen közötti útvonalat.

A koordinátor elmondta, már folyamatban van a tervezés és az előkészítés is. Beszélt a 19 éve szóban forgó harmadik hídról is, melynek tervezésére nemrégiben forrást különített el a kormány. Bartók Csaba kiemelte, a cél az, hogy 2022-re engedélyes kiviteli terve legyen a hídnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában