kalandos kivitelezés az Erdei utcában

2021.02.24. 17:51

15 év után felépülhet a lakópark Zákányszéken

Több mint tizenöt év elteltével végre felépülhetnek a zákányszéki társasházak, melyek története kalandos és regénybe illő.

Arany T. János

Zákányszék 2021.02.23. félbehagyott, elhagyatott lakópark épülhet fel fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Ha nyáron jöttünk volna, a fáktól, bokroktól egyik oldalról nem is látszanának a zákányszéki Erdei utcában álló befejezetlen társasházak. A félkész épületek belsejét moha, a környéküket kisebb dzsungel nőtte be.

Kettő készült el

– Több mint 15 évvel ezelőtt egy vállalkozó lakóparkot szeretett volna építeni Zákányszéken, amit el is kezdett, de közben csődbe ment és eltűnt a színről. Korábban felépített két társasházat, azokban tizenkét lakásban laknak is. A másik kettőt viszont félbehagyta, azóta is pusztulnak – idézte fel a kezdeteket Matuszka Antal. A polgármester elbeszéléséből kalandos történet bontakozott ki.

Szép remények. Több mint tizenöt éves ügy végére kerülhet pont azzal, hogy az ingatlanok harmadik tulajdonosa végre megépíti a zákányszéki társasházakat. Fotó: Kuklis István

Csőd után csőd

A vállalkozás ellen csődeljárás indult, így vásárolta meg a második tulajdonos.

– Többször tárgyaltam ezzel az illetővel éveken át, de nem volt hajlandó folytatni az építkezést. Viszont ő is csődbe ment, és egy csomag részeként megvásárolta az ingatlant egy harmadik vállalkozó, egy budapesti, daruzással foglalkozó cég vezetője – folytatta.

Ez a vállalkozó egy budakeszi ingatlant akart megszerezni, azt nem tudta, hogy a csődeljárás alanyának emellett Zákányszéken és Hódmezővásárhelyen is voltak ingatlanjai. Azért nem tudott róluk, mert ezek beépítetlen telekként szerepelnek a földhivatali nyilvántartásokban.

– Sok időt töltöttem az ügy megoldásával. Próbáltam bankkal konzorciumot létrehozni az építkezés befejezésére, értékesítésre, nem sikerült. Vállalkozást is megpróbáltam bevonni, az se jött össze, mert nem szándékozott ebbe pénzt tenni senki.

Most először látom esélyét, hogy meg tudjuk valósítani

– tért rá a pozitív fordulatra a polgármester, akinek két évébe telt kideríteni, hol van a jelenlegi tulaj cégének székhelye, és egyáltalán ki ő. Sikerült egyeztetniük és eljutottak odáig, hogy reményeik szerint idén tető alá kerülnek az épületek. Ennek első lépése a terület kitakarítása, majd az állagmegóvás, aztán újra tárgyalnak.

Eltűnhet a szégyenfolt

Az eredeti terveknek megfelelően tizenkét lakást alakítana ki a vállalkozó, amelyekből azt remélik, hogy az önkormányzat is tud vásárolni.

– Reményeink szerint egy-két éven belül elkészülnek az ingatlanok, mert az igény nagyon nagy rá, pláne most, a csoknak köszönhetően. A másik fontos szempont, hogy végre eltűnjön a településről ez a kis szégyenfolt – tette hozzá Matuszka Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában