kiemelt helyet kap a magyar mangalica

2021.02.06. 09:09

A sertéshúsfogyasztást népszerűsíti most az ágazat

Kampányt indított a sertés- és mangalicafogyasztás népszerűsítésének érdekében nagyböjt kezdetéig a szaktárca, az Agrármarketing Centrum és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete.

K. A.

Pultokban a magyar sertéshús. Illusztráció: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár el­mondta: a koronavírus-járvány rávilágított arra, mennyire fontos, hogy folyamatosan legyen elegendő mennyiségű, megbízható és jó minőségű élelmiszer. Az adatok azt mutatják, a fogyasztók bizalma stabil a hazai sertéshús iránt, ami fontos szerepet játszik a termelés és a forgalmazás szintjének fenntartásában. Ezt a bizalmat szeretnék fenntartani, ezért minden évben marketingkampányokkal is segítik az ágazatot.

Pultokban a magyar sertéshús.
Illusztráció: Karnok Csaba

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese azt emelte ki, hogy nehéz helyzetben van a sertéságazat, hiszen az emberre veszélytelen afrikai sertéspestis okozta piaci átrendeződés a felvásárlási árakat sok esetben már az önköltségi ár alá csökkentette.

Szerinte a tudatos vásárlást a húspultban már zászló és kiírás is segíti, ezek a származási helyről tájékoztatják a fogyasztókat.

A farsangi sertéskampányt idén a járvány miatt online és nyomtatott felületeken valósítják meg, és külön felhívják a figyelmet a mangalica kiváló élettani hatásaira is. Tóth Péter, a mangalicatenyésztők egyesületének elnöke elmondta, több vírus szorításában dolgoznak immár negyedik éve, így a Covid–19-válság már egy megújult, szélesebb piaccal és megerősített vírusvédelemmel felvértezett mangalicaszektort talált.

Hazánkban 10 ezer tenyészkocát tartanak, évi 60 ezer hízót nevelnek fel, a mangalicahúsból és az abból előállított termékekből származó árbevétel az exporttal együtt 12 milliárd forint. Továbbra is a spanyol sonkaszektor jelenti a legnagyobb kivitelt, 700 tonnát exportálnak oda. Becslések szerint 300 tonnát értékesítenek az Európai Unió többi országában, valamint az ázsiai piacokon, főleg Hongkongban, Szingapúrban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában