Már tudjuk, mikor lesz kész

2021.02.18. 09:00

Azerbajdzsáni földgáz is érkezik majd Röszkénél

– Magyarország októberig befejezi a nemzeti gázszállítási hálózat hiányzó szakaszát, amivel kész lesz az azeri gáz fogadására – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Déli Gázfolyosó Miniszteri Tanácsadó Testületének múlt heti online ülésén. A vezetéképítés nemcsak Röszkénél halad jól láthatóan, Domaszéknél is megkezdődtek már a munkák.

K. A.

a2021.02.15. Domaszék Földgázvezeték Képen: Fotó: Török János TJ DM

Hazánk számára kulcsfontosságú a kockázatmegosztás, mind a forrás, mind az útvonal tekintetében. Szijjártó Péter jó hírnek nevezte a déli gázfolyosó befejezését, de azt mondta, ez még csak félút a sikerhez vezető úton. Felhívta a figyelmet a kapcsolatépítés és az infrastrukturális fejlesztések fontosságára, hogy mielőbb elkészüljenek a nemzeti hálózatok hiányzó szakaszai.

Kapacitásnövelés

Szerbia már kiépítette vezetékrendszerét Bulgáriától a magyar határig. Hangsúlyozta, fontos, hogy mielőbb befejeződjön a Görögországot és Bulgáriát összekötő vezeték.

– Magyarország is építi a szerb határ és a nemzeti hálózat közötti hiányzó szakaszt, ez teszi majd lehetővé, hogy meglegyen a közvetlen összeköttetésünk a déli gázfolyosóhoz

– mondta. Szerinte ezzel reális lehet a kapacitás növelése és új források bevonása Azerbajdzsánnak köszönhetően.

Mint korábban már írtuk, az 1200 milliméter átmérőjű vezetéket a siófoki központú OT Indust­ries-­KVV Kivitelező Zrt.építi, a munka megrendelője az ugyancsak siófoki központú FGSZ Földgázszállító Zrt. 6 milliárd köbméter/év technikai kapacitású határkeresztező vezeték határkerítéstől a Kiskundorozsma–2 Nemzetközi Mérőállomásig épül, pontosan 14 kilométer és 654 méter hosszú lesz.

Szállítják a csöveket

A vezetéképítés nemcsak Röszkénél halad jól láthatóan, Do­maszéknél is megkezdődtek már a munkák.

A vezetéképítés nemcsak Röszkénél halad jól láthatóan, Domaszéknél is megkezdődtek már a munkák. Fotó: Török János

– Jelenleg a csövek „vonalba szállítása” zajlik a kiosztásoknak megfelelően, amit a cső­szerelés, hegesztés, majd hajlítás követ. Az árok kiásása során, ahol szükséges, víz­telenítést végeznek, a nyomvonalon lévő utak, felszíni vízfolyások egy részének ke­resztezése árokásással, másik része pedig saj­tolással történik

– írja legfrissebb számában a Domaszéki Hírmondó.

Tisztítás, nyomáspróba

A vezetéktisztítást, kalib­rálást követi a szilárdsági és tömörségi nyomáspróba, ami három szakaszban történik majd. A szilárdsági nyomáspróba köze­ge víz, ideje 1 óra, a tömörségié levegő, vagy a bányafel­ügyelet engedélyével földgáz. Ennek időtartama – a nyomásérték elérése után 6 óra pihente­tést követően – 24 óra. Végül ellen­őrzik a szigetelést, megtörténik a vezetékek geodéziai bemérése, majd annak betakarása. Ezután következik a munkaterület rekultivációja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában