Dicséretes megyei innovációk

2021.04.03. 08:21

Algyői mérőműszert és szegedi gabonafajtát is elismertek

A 29. Magyar Innovációs Nagydíjra beérkezett 69 pályamű elbírálásán egy nagydíj és nyolc díj mellett hat kiemelt dicséretet is odaítélt a zsűri a pályázó gazdasági szervezeteknek. Utóbbiak között volt a szegedi Gabonakutató és az algyői Hobré Laser Technology is.

Kovács András

A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. a szegedi tritikále jövőbe mutató innovációjára kapta az elismerést. A búza és a rozs keresztezéséből nyert, ember által létrehozott növényfaj genetikailag magában rejti a lehetőséget, hogy ötvözze a szülők előnyös tulajdonságainak nagy részét.

Napjainkban a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási körülmények, a dráguló inputanyagok, a romló talajállapotok miatt még inkább szükség van stressz­tűrő, alkalmazkodóképes növényekre.

Jól teljesít a GK Maros fajta.

Vetőmagpiac

A Gabonakutató tritikále kutatásainak kiemelt célja, hogy megtartsák e növényfaj létrehozásának eredeti törekvését: a nehéz ökológiai körülmények közti gazdaságos termeszthetőséget, fokozzák a növény alkalmazkodó képességét, potenciális termőképességét. A szegedi társaság iparjogvédelem alatti tritikálefajtái olyan innovációk, mellyel mára elérték a vetőmagpiac vezető helyeit, és fokozódik az exportigény is.

A védett szellemi termék fémzárolt vetőmagban éri el a piacot. A GK Szemes, GK Maros, GK Rege, GK Temes és GK Idus teljesítménye hat a fajtatulajdonos GK-ra, a vetőmagokat előállító és forgalmazó cégekre, a megvásárló és használó gazdákra, a takarmánytermelőkre, a teljes táplálékláncra.

Egészség

A tritikáleinnovációk árbevételtöbblete 2020-ban elérte a 132 millió forintot, társadalmi hasznossága pedig az 5 milliárdot. Ezenfelül forintban nem kimutatható a biológiai sokféleség, az ökológiai megfontolás, az egészséges táplálkozás és az újonnan bevezetett élelmiszerek értéke.

Az algyői Hobré Lase Technology Kft. a gáziparban jelenleg használt mérőkészülékek fogyatékosságainak kiküszöbölésére kifejlesztett egy lézerdióda-alapú fotoakusztikus rendszert a hidrogén-szulfid- és vízgőz-koncentráció mérésére. A megoldás az egyik legegyszerűbb optikai módszerek egyike, nincs szükség precíz és bonyolult rendszerek alkalmazására, könnyen automatizálható, és lehetővé teszi a kis – néhány köbcentiméternyi – mintatérfogatokat is.

Húsz országban

Mivel a készüléknek egy földgáz-üzemben kell működnie, potenciálisan robbanásveszélyes térségben, ezért a rendszerbe számos biztonsági védelmet építettek be. Ennek eredményeként a műszer rendelkezik a világ nagy tanúsító szerveinek robbanásbiztonsági bizonyítványával. A továbbfejlesztett műszerbe épített alkatrészek minőségéből és az automatikus önellenőrző eljárásokból adódik, hogy szélsőséges időjárási körülmények között is megbízhatóan működnek – várható élettartamuk meghaladja a tíz évet, miközben karbantartási költségük alacsony.

A mérőműszerrel a földgáz­ipar számára a vízgőzön és a kén-hidrogénen kívül egyéb komponensek is mérhetőek, például oxigén, metán és szén-dioxid. Műszereik működnek gázüzemekben, finomítókban, tengeri fúrótornyokon, gázszállító távvezetékeken, biogázüzemekben a világ több mint 20 országában. A termékből 2020-ban 30 rendszert értékesítettek 300 millió forint értékben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában