Munkaerőhiánnyal küszködnek a juhászatok is

2021.04.01. 07:40

Elérkezett a húsvéti bárányok ideje

A korábbi évekhez képest idén valamivel jobb áron kelnek el a húsvéti bárányok – erről számolt be lapunknak több juhász is. A juhtartóknak húsvét mindig is biztos piacnak számított.

Kovács Erika

Az értékesítés szempontjából a juhászatoknak kiemelkedő dátum a húsvét. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Ábel István felgyői juhtartónak kétszáz anyaállata van, 2000 óta foglalkozik juhokkal.

– Hétfőn szállították el a bárányaimat. Most voltak 8-9 hetesek. A 200-ból 79 anyabirka ellett meg eddig, 120 kisbárányuk lett. Több ikerellésünk is volt, sőt, két anyabirka 3-3 kisbárányt hozott világra – mondta a gazda. A többi anyajuh szaporulatát április közepére, májusra várja.

– Nekünk, juhos gazdáknak a húsvét, augusztus 20-a és a karácsony előtti időszak a legfontosabb.

Ilyenkor a legjobb az értékesítés. Idén a többéves átlaghoz képest viszonylag jó áron vitte el a felvásárló a bárányokat.

Ennek oka részben a magasabb euróárfolyam, másrészt pedig az, hogy egyre kevesebb a bárány Magyarországon. Sok gazda az elmúlt években feladta a juhászatát. Én nem gondolkodom ilyesmiben, de jelentősen csökkentettem az állományom. Egy bő évvel ezelőtt még 600 anyajuhom volt, ma már csak 200-at tartok. Bár az utóbbi fél év jó volt, korábban voltak mélypontok az értékesítésben. De ez csak az egyik oka a radikális csökkentésnek. Nem találok segítséget, a mezőgazdaságba lassan lasszóval kell fogni munkaerőt. Ez a legnagyobb probléma – hangsúlyozta.

Az értékesítés szempontjából a juhászatoknak kiemelkedő dátum a húsvét.
Fotó: Kuklis István

A hódmezővásárhelyi Perényi Jánosnak kis létszámú juhállománya van. Nagy testű tejelő cigájákat tart. A bárányokat tenyészállatként értékesíti, így az ő tevékenységét nem befolyásolja a húsvét. A szaporulatot a gazdaságában tavaszra „időzíti”.

A székkutasi tanyavilágban tart birkát a Kis család. Kis Miklós hagyományőrző juhász lánya, Kis Erzsébet is a családi gazdaságban dolgozik.

– Jelenleg 150-160 birkánk van. Még nem ellett meg az összes anyajuhunk, eddig körülbelül 85-90 kisbárányunk lett. A jerkéket meghagyjuk, a kosokat húsvét előtt értékesítjük. Idén kilónként 1300-1400 forint körüli a húsvéti bárány ára. Ez viszonylag elfogadható – mondta a fiatal gazdálkodó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában