Kilakoltatás vár a notórius tartozókra

2021.05.15. 13:25

Az önkormányzat részletfizetést ajánlott az adósoknak

A kilakoltatási moratóruim felfüggesztése után olyan végrehajtási eljárások is indulnak Hódmezővásárhelyen, aminek a végén a régóta nem fizető, az ingatlanban kárt tevő, a közösségi együttműködés szabályait be nem tartó önkormányzati bérlakásban élő lakókat kilakoltatják.

Kovács Erika

A Szabadság téren élők sejtik, hogy kik azok, akik szerződés nélkül élnek a bérlakásban. Fotó: Kovács Erika

2020 nyarán derült fény arra, hogy Hódmezővásárhelyen 104 önkormányzati lakás bérlőjének nincs érvényben lévő szerződése, sőt, jó ideje nem fizetnek lakbért, rezsit és közös költséget sem. A polgármester 2020 júniusában azt mondta, kilakoltatják őket, pár nappal később viszont már visszafogottabban fogalmazott, jogi út­­ra terelésről beszélt. A vásárhelyi bérlakások egy része a Szabadság téren található. Az eset napvilágra kerülésekor beszéltünk több ott lakóval is, akik elmondták, biztosan nem tudják ugyan, de sejtik, hogy a lakótelepen kik azok, akik szerződés és bérletfizetés nélkül élnek a lakásokban. Voltak, akik nem mertek beszélni, mert tartottak az érintett „nehézfiúk” bosszújától. Mások név nélkül ugyan, de elmondták, ne gondolja senki, hogy a nem fizetők a szegé­nyek közül kerülnek ki, mert ők akkor is rendezik az előírt bérleti díjat, ha a saját szájuk elől veszik el a falatot. Az egyik lakás bérlője úgy fogalmazott, a nem fizetők többsége tróger, akiktől a rendes lakók félnek.

Márki-Zay Péter, Hódmező­vásárhely polgármestere a legutóbbi, május 12-én megtartott online véleményező közgyűlésen az egyik napirendi pontnál érintette a nem fizető lakásbérlők ügyét. Azt mondta, a kilakoltatási moratóruim felfüggesztése után olyan végrehajtási eljárások is indulnak Vásárhelyen, aminek a végén a régóta nem fizető, az ingatlanban kárt tevő, a közösségi együttműködés szabályait be nem tartó lakókat kilakoltatják.

– Reméljük, hogy mindenki fizetni fog, és nem kell senkit kilakoltatni – válaszolta az ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre Márki-Zay Péter. – Azt tapasztaljuk, hogy akiknek a kilakoltatás vagy a fizetés között kell választaniuk, azok az utóbbi mellett döntenek – mondta.

A Szabadság téren élők sejtik, hogy kik azok, akik szerződés nélkül élnek a bérlakásban.
Fotó: Kovács Erika

– A kilakoltatást per előzi meg. Az első per már az előkészítés szakaszánál tart – említette meg, hozzátéve, a tartozást nem egyben, hanem az érintettek vállalása alapján részletekben kell kiegyenlíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában