a megyében is megjelent

2021.06.29. 17:30

Nincs még ellenszer az új paradicsomvírusra

Kimutatták a paradicsom barna termés ráncosodását okozó vírust egy Csongrád-Csanád megyei termelőnél. A könnyen terjedő ToBRFV eladhatatlanná teszi a termést, a Nébih óvatosságra int.

Munkatársunktól

20210423 Szeged Zöldség világ kft. zöldség csomagoló üzeme, ahol hazai termékeket csomagolnak multiknak. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Illusztráció: Frank Yvette

Az újfajta vírus még 2018-ban került a növényegészségügy látóterébe, a ToBRFV több európai országban felbukkant. A fertőzés könnyen terjed, eladhatatlanná teszi a termést, és nincs hatékony ellenszere. A tünetek leginkább a növény felső levelein jelennek meg, a levél felülete ráncos lesz, klorotikus foltok jelennek meg, az erek sárgulnak, és néhol elkeskenyedik a levéllemez. De a tünetek a termésen is észlelhetők.

A paradicsom barna termés ráncosodását okozó, de az emberi egészségre veszélytelen vírus most Magyarországon is megjelent – közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Egy Csongrád-Csanád, illetve egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél igazolták a fertőzést, mindkettőnél elrendelték a növényegészségügyi zárlatot.

Védekezést javasolnak

Egyelőre nincs hatékony ellenszer, ezért a Nébih óvatosságra inti a termelőket. Ez vonatkozik a szaporítóanyagok beszerzésére, a termesztés és a forgalmazás higiéniai szabályaira, a felhasznált eszközök fertőtlenítésére egyaránt. Gondoskodni kell az üvegházakból kikerülő zöld melléktermék ártalmatlanításáról is, a tünetek észlelését pedig be kell jelenteni a területileg illetékes megyei kormányhivatalnál.

Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros, Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházban mutatták ki a vírust.

Mindkét esetben növényegészségügyi zárlat alá helyezték a teljes termesztőberendezést.

Most még fontosabb, hogy a termelők betartsák a higiéniai szabályokat.
Illusztráció: Frank Yvette

Mit tehet a termelő?

A károsító hazai megjelenése miatt még inkább indokolt, hogy a termelők csak megbízható forrásból szerezzenek be szaporítóanyagot, és még szigorúbban tartsák be a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályokat. Ezenkívül végezzék el a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítését – figyelmeztetnek a Nébih szakemberei.

Javasolják továbbá az önellenőrzést, mert a megbízható forrásból származó ültetési anyagoknál szintén előfordulhat a vírus.

Az EU tagállamaként Magyarországon is növényútlevél ki­adásához kötött a paradicsom és paprika ültetésre szánt szaporítóanyagainak forgalomba hozatala. Ez a dokumentum garantálja ugyanis, hogy a palántát vírusmentes vetőmagból nevelték, és a betegség tünetei sem észlelhetőek rajta, illetve a vetőmagként árusított tétel biztosan mentes a kórokozótól.

A ToBRFV vírus

A vírus legfontosabb gazdanövényei a paradicsom és a paprika. A vírust hivatalosan elsőként 2014-ben Izraelben, majd 2015-ben Jordániában mutatták ki. Európában az olaszországi Szicíliában és Németországban azonosították először még 2018-ban. A németországi fertőzést a hatóság felszámolta, de Szicíliában 2019 elején újra felbukkant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában