Szeged

2021.07.13. 09:25

A piaci ár sokszorosáért cserélt ablakokat és ajtókat az IKV

Négyszázezer forintért szereltetett be egy bejárati ajtót az egyik Honvéd téri önkormányzati lakásba az IKV. Ezt piaci alapon 25-30 ezer forintért csinálják meg a szakemberek. Az önkormányzati cég erre az egyetlen ajtóra elköltött csaknem 630 ezer forintot, de nem ez az egyetlen kirívó eset a nyílászárócsere-programban. Chovanecz Kata fideszes önkormányzati képviselő próbálja megfejteni az iszonyú túlárazás okát, de válaszokat nem, vagy csak alig kap.

Suki Zoltán

Furcsa dolgok derültek ki a fideszes képviselő által megszerzett dokumentumokból. Fotó: Kuklis István

Fotó: Frank Yvette [email protected]

Egy tavaly októberi pénzügyi bizottsági ülés után próbálja kideríteni a Fidesz önkormányzati képviselője, hogy miért a piaci ár többszöröséért cserélt ki ablakokat és ajtókat önkormányzat lakásokon a városi tulajdonú IKV Zrt.

Chovanecz Kata elmondta, hogy a bizottság elé akkor egy hiányos dokumentumot terjesztettek. Abban az volt, hogy az IKV száz százalékban önkormányzati tulajdonú lakáson cserélteti ki az ablakok és az erkélyajtók egy részét majdnem 25 millió forint értékben, amit a Délplast Zrt.-vel csináltatnak meg.

Furcsa dolgok derültek ki a fideszes képviselő által megszerzett dokumentumokból.
Fotó: Kuklis István

Mennyi az annyi

Csakhogy az előterjesztésben nem szerepelt az, hogy pontosan hány darab és milyen nyílászárókról van szó, ráadásul árajánlatot sem olvashattak a képviselők. A bizottsági ülés végére egy IKV-dolgozó tudta meg, hogy 84 nyílászáróról van szó, vagyis az önkormányzati társaság úgy vitte be a pénzügyi bizottság elé az igényét, hogy nem osztottak meg szinte semmit arról, hogy mire és hogyan akarják elkölteni a 25 millió forintot.

A képviselő ezután kereste a jegyzőt és az IKV-t is, hogy megkapja a kivitelezői szerződést és az árajánlatot. A képviselő két hét múlva kapott választ a jegyzőtől, de abban a dokumentumban már teljesen más adatok szerepeltek, mint a korábbi irományban. Abban már Martonosi Éva azt írta, hogy 67 darab nyílászárót cserélnek, valamivel több mint 23 millió forintért, és azt is tudatta a képviselővel, hogy a bizottság elé csupán egy keretösszeg került.

Kevesebb ajtó

Tehát a nyílászárók száma je­lentősen csökkent, 84-ből 67 lett, a végösszeg viszont alig egymillió forinttal módosult. Hogy mi okozta a különbséget a bizottság elé beterjesztett adatok és a végül elfogadott számok között, arra Chovanecz Kata a mai napig nem kapott magyarázatot.

A képviselő szerint ha csak simán az összeget osztja el a darabszámmal, már akkor is irreális ár jön ki a cserére, de akkor döbbentek meg igazán, amikor nagy nehezen megkapták a végleges IKV-s anyagot. Ebben többek között az szerepelt, hogy tíz olyan ingatlan is van, ahol csupán egy nyílászárót építettek be, általában 600 ezer forint kö­rüli összegért. A képviselő ez­­után döntött úgy, hogy megnézi, milyen munkát végeztet a piaci ár többszöröséért az IKV, és elkezdte végiglátogatni az érintett ingatlanokat, és ezzel egy időben árajánlatokat kért több, hasonló profilú vállalkozástól is.

A beszerelés a sok

Kiderült, hogy van olyan vállalkozás, amely körülbelül annyiért adna el egyetlen aj­­tót, mint amennyiért az IKV vásárolta a 67 nyílászáró darabját, úgy, hogy a városi cég 40 százalékos kedvezményt is kapott, mert sokat vásárolt. De Chovanecz Kata szerint szembetűnőbb maga a beszerelés költsége. Az IKV 380-400 ezer forintos beépítési árért végeztette el a munkát, amit egy átlagos piaci szereplő 25-30 ezer forintért elvégez. Csak érdekességképpen: egy Honvéd tér lakásba egy ajtó beszerzése és beszerelése csaknem 630 ezer forintba ke­­rült az IKV-nek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában