Vége az aratásnak

2021.08.07. 08:18

Több mint 5 millió tonna kalászost takarítottak be idén

Alig van különbség idén a malmi és a takarmánybúza ára között, mindkettőre jó a kereslet. Országosan 5 millió tonna termett belőle – egy szőregi gazda 45 hektáron aratott, kombájn tisztán 7,2 tonnás hozammal.

Kovács András

Aratják az árpát Szeged határában. Fotó: Török János

Fotó: Török János

– A szántóföldi növények jó hozamai ellensúlyozták a termőterület csökkenését, az őszi búza és az árpa aratása országos termésátlagrekorddal zárult

– mondta minapi sajtótájékoztatóján Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium államtitkára közölte, a gazdák 1,5 millió hektáron 8 millió tonna terményt takarítottak be, az idei aratás ezzel lényegében befejeződött. A termelők munkáját a csapadékos ősz és a hideg tavasz nehezítette, az aratás 2-3 hetet késett. Az elmúlt hónapokban az időjárás 180 ezer hektáron okozott károkat, a szántóföldi növényeket főleg az aszály és a belvíz károsította.

Előzetes becslések szerint őszi búzából kicsivel több mint 5 millió tonna, árpából 1,56 millió tonna termett.

A kiugró hozamnak köszönhetően a búza kisebb termőterületen is ugyanannyit produkált, mint tavaly. A szántóföldi növények terméseredményei összességében kicsivel meghaladták a 2020. évit, miközben a termőterület több mint 8 százalékkal kisebb volt.

Az agrárkamara Csongrád-Csanád megyei igazgatóságától kapott augusztus 3-i adatok szerint az őszi árpát már mindenütt learatták, 16,9 ezer hektáron 6,2 tonnás volt az átlagtermés. Búzából is már csak mutatóban lehet lábon, a 46,3 ezer hektáron 5,7 tonnás hozamot regisztráltak a megyében.

A végéhez közeledik a rozs és a tritikálé aratása is, 3, illetve 5 ezer hektárról 3, valamint 4 tonnás átlaghozam mellett. Gyakorlatilag befejeződött a mintegy 14 ezer hektáron termelt őszi káposztarepce betakarítása is, itt 2,5 tonnás az átlaghozam. A táblázatban a legkisebb tétel az 530 hektárnyi magborsó, ami idén 3 tonnás átlagtermést produkált.

Aratják az árpát Szeged határában. Fotó: Török János

Összesen 76 ezer hektárról kell a szalmát betakarítani a megyében, a munka 80 százalékával már végeztek, a 90 ezer hektárnyi tarlóhántásból eddig 60 százalék készült el.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a gabona iránti kereslet jelentős, és a mostani árszintek várhatóan a következő hónapokban is fennmaradnak, a piaci viszonyok tehát kedveznek a termelőknek. Így látja ezt Bagi Ádám is, aki 45 hektáron aratott búzát Szőreg környéki földjein.

– Az átlagtermés kombájn tisztán 7,2 tonna, ennek egyharmada malmi minőség a többi takarmány. Most éppen kicsi az árkülönbség a kettő között, így ebből nincs probléma

– mondta a gazda, hozzátéve, voltak belvízfoltok, jobban gazosodott is, mint szokott, de összességében elégedett. Leginkább persze az árával, 64, illetve 61 ezer forintért azonnal vinnék tonnáját.

– Még nem adtam el, szerencsére én tudom tárolni, és bízok abban, hogy később még magasabb lesz az ár. Aki nem tud tárolni, vagy leszerződött valamelyik felvásárlóval, annak nincs választása

– mondta Bagi Ádám.

A búza fele exportra mehet

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint nem kedvezett a kalászosoknak a tél, a rendkívül hideg és csapadékos május is visszavetette a növények fejlődését, majd a többhetes aszály okozott nehézségeket. Az idei gabona emiatt kisebb szemű és tömegű a korábbi évekhez képest. Szerinte az őszi búzából a kivitel 2-2,5 millió tonna lehet, ami csaknem azonos a belföldi felhasználással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában