Helyi gazdaság

2021.09.02. 09:55

Állami ösztönzőket javasolnak a téglákra

Munkatársunktól

20210316 Ópusztaszer Ópusztaszer leányszálló építkezés Képen: fal tégla kőműves kivitelezés fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Forrás: Archív fotó/Illusztráció

Fotó: Török János

– Versenyfelügyeleti eljárás indítására nem látott okot a kerámia falazóelemek hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal, ugyanakkor állami ösztönzőket javasolt a kormánynak a hazai gyártás bővítésére – tájékoztatott a GVH az ágazati vizsgálat alapján készített jelentéstervezetének főbb megállapításairól.

A hivatal az építőipari drágulás megfékezése érdekében folytatta le a vizsgálatot, a feltárt tények alapján a hazai gyártás bővítésével ellensúlyozható a fennálló piaci koncentráció, fokozható a gyártók közötti verseny.

A GVH közölte:

egyes építőanyag-kereskedések árai között nagyarányú eltérések mutatkoznak, ezért azt javasolják a vevőknek, hogy döntésük előtt semmiképp ne elégedjenek meg kevés – vagy egyetlen – ajánlattal.

A növekvő fuvar-, csomagolási és logisztikai díjak miatt a vevők akkor is magasabb árakkal szembesülnek, ha maga a termék ára nem is indokolná az emelkedést. A vizsgálat megállapította, hogy a tüzépek vagy beszerzési társulások nagyobb rendelés esetén kedvezményesebben jutnak hozzá az adott gyártó termékeihez. Ez arra készteti a kereskedőket, hogy egy, vagy kevés beszállító irányába koncentráljanak.

– A mennyiségi kedvezmények a jelentősebb szereplők piaci helyzetét erősítik, ugyanakkor fogyasztói árelőnyökhöz is vezethet – állapította meg a GVH. A kis méretű, építőipari kereskedőket tömörítő beszerzési társulások képesek a leginkább ellensúlyozni a jelentősebb gyártók nagyobb alkuerejét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában