CÉL: A mezőgazdasági termékek feldolgozása

2021.09.25. 08:13

Gazdásztanulók is versenyeztek

Szakmai konferenciákkal, állatbemutatókkal és az Agrárszakképző Intézmények Országos Gazdászversenyével folytatódott pénteken a XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvénysorozata, ami szombaton késő délután zárja kapuit.

Fotó: Kovács Erika

– A mezőgazdasági termékek feldolgozására fókuszál a következő tíz év fejlesztéspolitikája, mert az erősebb feldolgozóipar stabilabb értékesítési hátteret jelent az egész agrárium számára – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a rendezvényen.

A mezőgazdasági pályázatokról szóló pódiumbeszélgetésen Feldman Zsolt kiemelte, a rendelkezésre álló források segítségével sikerülhet felszámolni mindazt a technológiai hiányt és lemaradást, amit két-három évtizede görget maga előtt az ágazat. A kormány célja, hogy a következő támogatási ciklusban versenyképességet javító beruházásokra fordítsák a rendelkezésre álló támogatási források legalább felét.

A SZTE Mezőgazdasági Ka­­ra és a Jogtudományi Kar Üz­­leti Jogi Intézete pedig konferenciát szervezett pénte- ken, „Innovatív agrárium – aktuális szabályozási kérdések az agrárgazdaság területén” címmel.

Mikó Edit, a mezőgazda- sá­­­­gi kar dékánja kiemelte, fontosnak tartják az olyan rendezvényeket, amelyek a gyakor- lati szakemberek munkáját segítik. A konferencián szó esett a haszonállatok tartásának nyomon követéséről, a drónhasználat jogi kérdéseiről, valamint földügyi aktualitásokról is.

Pénteken rendezték meg az Agrárszakképző Intézmények Országos Gazdászversenyét is, amin 10 csapat vett részt. Abaújszántóról, Csornáról, Gyomaendrődről, Győrből, Hódmezővásárhelyről, Kiskunfélegyházáról, Pécelről, Putnokról, Szekszárdról és Vácról érkeztek diákok a szakmai vetélkedőre.

A háromfős csapatok délelőtt tesztfeladatokat oldottak meg, délután pedig gyakorlati tudásukról adtak számot.

– A verseny célja, hogy az ifjú gazdásztanulók megmutathassák a tudásukat, rátermettségüket, és ráirányítsuk a figyelmet az agrárszakképzés jelentőségére – mondta la­­punknak Horváth József, az Al­­földi Agrárszakképzési Centrum Főigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában