Megváltoztak az igények az ingatlanpiacon

2021.11.20. 10:50

A praktikus elrendezésnél nincs most fontosabb szempontjuk a vevőknek

Az ingatlanpiac továbbra is jól teljesít, részben a kormányzati otthonteremtési támogatások miatt, hiszen a családok bátrabban vágnak bele a költözésbe. Eközben megváltoztak a vásárlói igények. 

T. Sz.

A hasznosság igénye a lakás és házvásárlásoknál is jellemző. Illusztráció: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A járványhelyzet alapjaiban alakította át az ingatlanpiacot, ezzel együtt a vásárlói igényeket is. A mostani vevőkör jóval tudatosabban hoz döntést, újfajta szemlélettel vásárol ingatlant. Gadanecz Zoltán, az országos GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint korábban a többség szinte élethosszra választott, háttérbe szorítva a gyakorlatias szempontokat. Ám felnőtt egy olyan generáció, amelynek tagjai jól látják, az idő múlásával a hatalmas családi házak terhet jelentenek lakóiknak.

Okos felosztásra vágynak a vásárlók

A pandémiával járó korlátozásokkal ráadásul átalakult az otthon fogalma: felértékelődtek például a közös életterek mellett jól kialakított kicsi, de privát lakrészek. Ráadásul mostanra a lakásárak olyan mértékben emelkedtek, hogy az elrendezés, a helyiségek hasznos, okos és élhető elosztása fontosabb a luxus funkciónál. – Az elszaladt négyzetméterárak miatt az arany középutat keresik a vásárlók. A hasznosság igénye a lakás és házvásárlásoknál is jellemző, mind többen igénylik a felújított belső teret. Míg korábban szívesen formálták saját ízlésükre az új ingatlant, most többre becsülik a problémamentes lehetőségeket – mondta lapunknak az ingatlanszakértő.

A hasznosság igénye a lakás és házvásárlásoknál is jellemző.
Illusztráció: Frank Yvette

Tiszta lappal kezdenék az új évet

A karácsony és az újév közeledtével jellemzően az ingatlanpiac még inkább felpörög, az addig kiváró vásárlók is elhatározásra jutnak, ezért érzékelhetően megnő a kereslet a lakások iránt. Mint az ingatlanszakértő elmondta, a trend mögött lélektani okok is állnak, hiszen az emberek nagy része egy ilyen volumenű döntést nem szívesen visz át a következő évre. – Benne van az emberek fejében, hogy ezzel az üggyel már nem akarnak a következő esztendőben foglalkozni, tiszta lappal szeretnék kezdeni az új évet – mondta Gadanecz, aki szerint az adóoptimalizálás is közrejátszik ebben a jelenségben. Sokan egyszerűen nem szeretnék átvinni a következő adóévre azt a pénzt, amit idén is elkölthetnek.

A panel a változások előrejelzője

A pandémia kezdetén, a panel­lakások és a tömegtermékek ára drasztikusan csökkent, a családi házak iránt pedig megnőtt a kereslet. Tavaly ősszel a második hullámban már általános, de minimális árnövekedést érzékeltek a szakemberek a nagy visszaeséshez képest, miközben a balatoni régióban a nyaralók, üdülők jelentősen drágultak. A befektetésre szánt pénzt a járvány kirobbanása után sokan ingatlanba fektették, felértékelve a kiemeltebb, keresettebb területeket. Gadanecz Zoltán most is úgy látja, a negyedik hullám hatására kicsi eséllyel torpanna meg ismét az ingatlanpiac, ami részben a kormány családbarát intézkedéseinek köszönhető. A szakember elmondta még, a panellakás a legérzékenyebb ingatlanpiaci termék. Részben vegyes megítélése miatt elsőként reagál a változásokra. Így a panel csökkenő ára előrejelzi az esetleges piaci mozgásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában