A moratórium után is van élet

2021.11.02. 13:58

Emelt hiteltörlesztéssel csökkenthető a költség és a futamidő

Amennyiben az adós a törlesztőrészlet emelését vállalja novembertől, érdemben mérsékelheti a moratórium költségterhét, és jelentősen lerövidítheti azt az időt, amennyivel tovább kell fizetnie a hitelét az eredeti futamidőhöz képest. Érdemes ezt is megfontolni az „újrakezdésnél”.

K. A.

Nem csak az építkezés, a felújítás a költség, a moratórium is az. Illusztráció: Kuklis István

Fotó: Frank Yvette [email protected]

Október végén lejárt a moratórium folytatására történő bejelentkezés határideje.

– Egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű, 5 százalékos kamatú lakáshitelnél a felvételének időpontjától függően 37–43 hónapos hosszabbodást hoz majd a moratórium abban az esetben is, ha novembertől az adós visszatér a törlesztéshez – számolta ki a money.hu. Ha valaki jogosultként további nyolc hónapig él a halasztás lehetőségével, a többlethónapok száma drasztikusan megemelkedik és akár további öt évig is fizetheti az eredeti törlesztőrészletet.

Egy 3 millió forintos, 5 éves futamidejű, 15 százalékos kamatozású személyi kölcsönnél a felvétel időpontjától függően 28–37 hónappal ugrik meg most a törlesztési időszak a moratórium miatt. A jövő júniusig történő halasztás esetén ugyanakkor akár 3–4,5 év is lehet a futamidő hosszabbodása, és több százezer forintos többletterhet hozhat a moratóriumban maradás.

A Magyar Nemzeti Bank vezetői körlevélben szólította fel a bankokat arra, hogy tegyék lehetővé az ügyfeleknek azt, hogy a moratórium alatt felgyűlt többletterhet kamat- és költségmentesen fizethessék meg. Sokaknak ugyanakkor nem áll rendelkezésére egyszerre ekkora összeg. Nekik észszerűbb megoldást jelenthet az, hogy magasabb havi részletvállalással igyekeznek majd csökkenteni a moratórium terheit és lerövidíteni a törlesztési időszakot.

Nem csak az építkezés, a felújítás a költség, a moratórium is az. Illusztráció: Kuklis István

A money.hu számításai szerint a példában szereplő lakáshitelnél az eredetileg 132 ezer forintos havi törlesztés összegét 10 százalékkal kellene megemelnie az adósnak ahhoz most novembertől, hogy azt az eredeti szerződésben szereplő futamidő végéig törleszthesse. Amennyiben ennél kisebb összeget, havi tízezer forintot tudna csak rááldozni, az eredetileg hátralévő futamidő függvényében felére-negyedére lehet csökkenteni a moratórium miatt történő hosszabbodást.

Személyi hiteleknél a rövidebb futamidő miatt drasztikusabb törlesztőrészlet-emeléssel lehetne csak elkerülni a moratórium miatti határidő-­kitolódást, hiszen felfüggesztéssel töltött 19 hónap az eredeti futamidőnek közel harmadát jelenti. Az, aki 10 ezer forintos törlesztőrészlet-emelkedést vállal személyi hitelére, úgy számolhat, hogy a törlesztési ideje alig néhány hónappal lesz hosszabb, mint az az időszak, amelyet úgy tölthetett el a moratóriumban, hogy egyáltalán nem kellett adósságot törlesztenie.

A részlet felemelése melletti legfőbb érv ugyanakkor nem a törlesztési időszak lerövidítése, hanem a moratórium költségei­nek számottevő csökkentése. Ha az adós vállalni tudja azt a törlesztőrészlet-emelkedést, amellyel az eredeti futam­idő végéig visszafizethető a teljes hitel, akkor a moratóriumban töltött időszak többletterheit 80 százalékkal lehet csökkenteni ahhoz az adóshoz képest, aki kitart az eredeti összeg megfizetése és így a futamidő hosszabbítása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában