Csongrád-Csanád megye

2021.11.15. 20:07

Megkezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével hétfőn kezdte meg a Központi Statisztikai Hivatal az egyéni gazdaságok idei második összeírását. Az érintettek november 25-ig online, azt követően december 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Munkatársunktól

Forrás: DM

Az adatszolgáltatás a kijelölt gaz­­daságok számára kötelező, ugyanakkor a 2020. évi agrár­cenzus és a KSH módszertani fejlesztései lehetővé tették, hogy az adatszolgáltatói terhek mérséklődjenek, a felvétel mintaelemszámát így nagymértékben csökkenthették. Az összeírás célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára.

– A kapott adatok felhaszná­lásával a KSH eleget tesz az Európai Unió felé teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségének is – írta közleményében a hivatal.

Az adatszolgáltatás első­sor­ban a növénytermesztés­­re, ag­­rotechnikára, az ál­­lat­­tenyész­tésre, a mezőgazda­sági te­­­vékenységet végző mun­kaerő­­re, a beruházásokra és a termeléssel kapcsolatos rá­fordításokra terjed ki.

Az összeírás november 15. és 25. között online, a maja.ksh.hu oldalon keresztül történik, a KSH a hónap közepéig valamennyi érintettnek megküldte – elektronikus vagy postai levélben – a belépéshez szükséges kódot.

Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója a folytatásról elmondta,

november 26. és de­­cember 15. között fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel azokat, akik nem éltek az önálló, internetes kitöltés lehetőségével.

Fontos, hogy kiemelt egyéni gazdaságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően kizárólag online önálló kitöltéssel teljesíthetik az adatszolgáltatást.

Az összeírás során nyert in­formációkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szervek, személyek részére nem adja ki. A törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát, az eredményeket pe­­dig csak összesítve közli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában