nem elég az engedmény százalékos mértékét kiírni

2021.11.16. 18:10

Tovább erősödnek a fogyasztók jogai

Tovább erősítik a fogyasztói jogokat 2022 májusától, amikor új szabályok lépnek életbe a trükkös árleszállítások megakadályozására. Addig is figyeljünk arra, mit és milyen feltételekkel veszünk meg a karácsonyi bevásárláskor a hagyományos üzletben vagy egy webshopban.

K. A.

Érdemes figyelni a részletekre az ünnepi bevásárlásnál. Illusztráció: Berán Dániel/MW

Fotó: Berán Dániel/MW

– A jövőre esedékes változások értelmében árcsökkentést csak úgy lehet majd bejelenteni, ha a korábbi árként olyat szerepeltetnek, ami az akciózást megelőző harminc napban a legalacsonyabb volt. A rendelkezés véget vet annak a trükközésnek, hogy egy terméket néhány napra drasztikusan feláraznak, majd ebből kínálnak látszólag nagy engedményt – mondta Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai államtitkára hangsúlyozta, a cél az, hogy a magyar emberek tisztességes, kiszámítható cégektől vásárolhassanak, a becsületes hazai kereskedők pedig ne szenvedjenek hátrányt azok miatt, akik látszólag jobb ajánlatot tesznek, valójában „átverik” az ügyfeleket.

Határérték

A kormány több szigorítást is bevezetett a fogyasztóvédelem területén, a jótállással kapcsolatban is új szabályok léptek hatályba. Korábban általánosan egy év volt a jótállási időszak, idéntől azonban a drágább termékekre hosszabb a garancia, 100 ezer fo­­rint felett kettő, 250 ezer forint felett pedig há­­rom év. Ha egy termék ára csak néhány forinttal van va­­lamelyik határérték alatt, a jótállási idő­­szak akkor is rövidül, ezért ér­­demes mérlegelni.

Az államtitkár a közelgő év végi, karácsonyi bevásárlási idő­­szak kapcsán hangsúlyozta: ilyenkor igazán oda kell figyelni arra, hogy mit, milyen feltételek mellett vesznek meg a fogyasztók akár egy hagyományos üzletben, akár egy webshopban.

Érdemes figyelni a részletekre az ünnepi bevásárlásnál.
Illusztráció: Berán Dániel/MW

Eladási ár

A kereskedőnek az üzletben mindig a vásárló által ténylegesen fizetendő eladási árat kell feltüntetnie. Ha kétfélét ír ki, az alacsonyabbikon köteles eladni a terméket, még akkor is, ha csak egy elütés történt. Az akciós áraknál nem elég csak az engedmény százalékos mértékét kiírni, a vevőnek a teljes eredeti árat is látnia kell.

– A web­shopok esetében érdemes ellenőrizni, hogy mi áll a kapcsolat menüpont alatt. Külföldi cégek esetében eltérő szabályok lehetnek érvényesek, mint Magyarországon, ezért célszerű átgondolni, hogy más garanciális feltételek mellett is megéri-e az adott termék. Előfordulhat, hogy a hibás áru határon túlra postázása többe kerül a vételárnál – figyelmeztetett Schanda Tamás.

Olyan oldalról nem érdemes vásárolni, amelyen nem szerepel cégnév, a megadott elérhetőség csak egy e-mail-cím, mert nagy az esély arra, hogy csalásról, átverésről van szó.

Elállási jog

A fogyasztóvédelem munkatársai összeállítottak egy adatbázist is a kerülendő webshopokrol. A jogsertowebaruhazak.kormany.hu címen elérhető listában azt is jelzik, ha egy adott cég már teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket a korábbi ellenőrzés során nem, tehát már megfelelően működik.

Az online megrendelt, megvásárolt termék esetében fő szabály szerint 14 nap van arra, hogy a vevő elálljon a vásárlástól. Ez akkor is megilleti a vevőt, ha az online rendelt terméket az üzletben vette át, és nem lehet az eredeti csomagolás meglétéhez kötni a termék visszavételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában