Szegedi hírek

2022.02.08. 12:46

Szegeden is felrobbantak a garázsárak

Jelentősen nőtt az utóbbi években az autók száma Magyarországon, a parkolóhely-kínálat pedig egyre szűkösebb, ami megdobta a garázsárakat.

delmagyar.hu

illusztráció. Kuklis István

Az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, kiderül, hogy az agglomerációs kiköltözések és az autóállomány növekedése miatt az elmúlt években megduplázódtak a garázsárak. 

Szintén hozzájárul a garázsdráguláshoz, hogy a járvány miatt megnőtt budapesti és a nagyvárosok agglomerációjában lévő lakóingatlanok iránti kereslet, az ingázók parkolóigénye pedig folyamatosan növekszik. A komolyabb garázskínálattal rendelkező megyeszékhelyek közül Debrecenben 66 százalékkal nőttek a garázsárak öt év alatt, Győrben és Szegeden viszont megtriplázódtak.

 

Magyarországon az utóbbi években fokozatosan nőtt a személyautók száma. 2017-ben még 3,47 milliót tartottak nyilván, 2020-ban már 3,92 milliót, ami bő 10 százalékos növekedésnek felel meg, tavaly pedig a becslések szerint meghaladta a 4 milliót. A bővülés miatt már eleve több hely kell az autóknak főleg a nagyobb városokban, ám a járványhoz köthető lakáspiaci hatás is megjelent a garázspiacon.

 

Rövid és hosszabb távon is jelentős áremelkedést mutatnak a garázsok. Az ingatlan.com szakértője szerint az sem segít a helyzeten, hogy az előírások ellenére az elmúlt években felépült társasházakban nem készült minden lakáshoz parkolóhely. A beruházók jelentős része inkább élt a lehetőséggel, és pénzzel váltotta ki ezt a kötelezettségét az önkormányzatok felé.

 

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül továbbá, hogy a jelentősebb kínálattal, azaz több tucat eladó garázzsal rendelkező megyeszékhelyek közül Debrecenben öt év alatt 66 százalékkal 3,7 millióra, Győrben 200 százalékkal 4,5 millió forintra, Szegeden pedig 174 százalékkal - a budapesti átlagár fölé - 6,3 millió forintra nőttek a garázsárak.

 

Balogh László szerint a jelenlegi folyamatok csak erősödhetnek a későbbiekben, aminek eredménye további garázsdrágulás és a bérleti díjak növekedése lehet. Ráadásul a garázsbérbeadás hozamszintje már meghaladja a lakásokét, ami további befektetői rohamot indíthat a parkolóhelyek iránt. Ez viszont még tovább szűkítheti a kínálatot és emelheti az eladó garázsok árát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában