Helyi gazdaság

2022.05.24. 12:15

Tőkeemelésre volt szüksége a HVSZ Zrt.-nek

800 millió forinttal pótolta a vásárhelyi önkormányzat a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. tőkéjét. Százezer forinttal a jegyzett tőkét emelték meg, a fennmaradó 799 millió 900 ezer forintot pedig tőketartalékba helyezték. 

Múlt csütörtökön a közgyűlés 800 millió forint tőkeemelést szavazott meg a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató (HVSZ) Zrt.-nek. A társaság saját tőkéje jelentősen, az alaptőke értékének kevesebb mint 60 százalékára csökkent. A nehéz finanszírozási helyzet miatt szükségessé vált a tulajdonos, az önkormányzat beavatkozása. 

A város februárban elfoga­dott költségvetésében 495 millió forintot különítettek el a HVSZ Zrt.-nek. A társaság pénzügyi helyzete és a beruházások drágulása miatt nagyobb összegű, 800 millió forintos tőkepótlásra van szükség, mert ennek hiányában nem biztosított a kötelező feladatok ellátása sem – olvasható az előterjesztésben. Arra is hivatkoztak, hogy a tavalyi évi veszteségen felül további költségnövekményként jelentkezett a kötelező béremelések hatása, az energiaárak megháromszorozódása és a kamatkiadások növekedése is. 

 A cég saját tőkéje nem éri el a jogszabályban előírt minimális arányt a jegyzett tőkéhez képest, ezért az önkormányzatnak mint tulajdonosnak kötelező beavatkoznia. Csak a munkabér, az energiaárak növekedése és a kamatköltség mintegy 300 millió forinttal növelte az idei évi veszteséget 

– mondta Kurucz Roland, az önkormányzat közgazdasági irodájának vezetője. Kiemelte, a HVSZ likviditására erős ha­tást gyakorolt az 1,7 milliárd forintos hiteltartozás után fizetendő 200 milliós éves tőketörlesztés is. 

A részvénytársaság alaptőkéje 1 milliárd 263 millió 600 ezer forint, ami teljes egészében rendelkezésre áll. Most 800 millió forint értékben egy úgynevezett ázsiós tőkeemelést hajtott végre a vásárhelyi közgyűlés. A jegyzett tőke kis mértékű felemelése mellett a tőketartalék emeléséről is határoztak, ami csak a jegyzett tőke emelésével együtt történhet. 

A közgyűlés a jegyzett tőkét 100 ezer forinttal emelte meg, a fennmaradó 799 millió 900 ezer forintot pedig tőketartalékba helyezik. Arról is döntés született, hogy az összeget az önkormányzat átutalja a HVSZ Zrt. számlájára. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában